Zaterdag, 9 november, 2019

Geschreven door: Adler-Olsen, Jussi
Artikel door: Lee, Rachel van der

Slachtoffer 2117

Humor houdt stand ondanks vluchtelingen, aanslagen en terroristen

[Recensie] Slachtoffer 2117 is het zevende deel uit de Q-serie over afdeling Q onderin de kelder van het politiebureau in Kopenhagen waar oude maar ook nieuwe veelal onopgeloste moordzaken worden opgelost. In dit deel kom je erachter wat er met Assad is gebeurd, de hoofdpersoon in de serie. Dit langverwachte deel pak je als trouwe lezer zo weer op. De personages komen meteen terug in je hoofd. Voor nieuwe lezers is het mogelijk wat lastiger. Elk deel uit de serie gaat in op de levens van de hoofdpersonen, de teamleden van afdeling Q. Slachtoffer 2117 gaat daar op door. Zonder deze kennis is het soms wat lastig lezen.

Randje van de ineenstorting

Het levensverhaal van Assad komt in Slachtoffer 2117 aan de orde. Een aantal gebeurtenissen brengt hem op het randje van de ineenstorting. De rest van het Deense rechercheteam wordt erin meegezogen. Vriendschappen komen erdoor op het spel te staan. Met zijn allen belanden ze in dilemma’s waarbij mensenlevens op het spel staan. 

Terroristische aanslagen

Adler-Olsen weet in dit verhaal de spanning weer goed op te bouwen. Hij heeft het lef om actuele, gevoelige onderwerpen tot een spannend verhaal uit te werken. Dit keer het vluchtelingenprobleem in Europa. Ook terroristische aanslagen spelen een prominente rol in Slachtoffer 2117. De spanning wordt langzaam opgebouwd en die proef je ook tussen de regels door. 

De schrijver verliest daarbij zijn gevoel voor humor niet, zo blijkt uit de dialogen. Serieuze zaken, humor, vriendschappen en relaties, worden allemaal goed uitgewerkt. Het einde is niet verrassend, maar wel spannend tot de laatste bladzijde. Goed voor liefhebbers van Scandinavische thrillers.

Schrijven Magazine

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles