Zaterdag, 12 mei, 2018

Geschreven door: Quinn, Sue
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Snel, gezond en lekker

Gezond maar wel met veel spekjes en room

[Recensie] Snel, gezond en lekker wie wil dat nou niet? Zeker in januari met de goede voornemens nog vers in het geheugen (vaker zelf koken, gezond eten). Dus als Sue Quinn ons belooft dat we in 10 minuten (!) iets gezonds op tafel kunnen zetten dan ben ik benieuwd. Sue Quinn is kookboekenauteur en schrijft columns voor onder andereĀ The Guardian.

Het geheim van snelheid in de keuken is de voorbereiding (zet alles klaar), de ingrediƫnten (maak gebruik van diepvries fruit, tomaten uit blik e.d.) en vaak doen (hoe vaker je iets gedaan hebt hoe sneller je wordt). Dus die 10 minuten moet je zo hier en daar maar met een korreltje zout nemen, maar snel en lekker zijn de recepten zeker.
Of ze ook gezond zijn? Tja, dan kom je in een mijnenveld natuurlijk. Laten we het zo zeggen: ten opzichte van afhaalmaaltijden of kant-en-klaar spul is het zeker gezonder. Maar er wordt kwistig met roomboter, spek, crĆØme fraĆ®che en kaas gestrooid. Daar tegenover staan weer veel recepten met groenten (rode bietensalade met geitenkaas) en peulvruchten (zwarte bonendip). Bij de meeste hoofdgerechten daarentegen zou een portie groente of een salade niet misstaan. De conclusie over het al dan niet gezond zijn van de recepten laat ik dan ook graag in het midden. De oorspronkelijke Engelse titel Cook fast, eat well spreekt trouwens niet over “healthy”.

Per dubbele pagina staan de ingrediƫnten uitgebeeld op de ene zijde en zie je het eindresultaat met de bereidingswijze aan de andere kant. Echt heel ingewikkeld wordt het nergens dus een groep 8 basisschool hobbykok in de dop kan er ook mee aan de slag. Let wel op een paar slordigheidjes. Zo krijg je geen patƩ van gevogeltelevertjes als je beide onderdelen (roomboter en gebakken levertjes) niet op een of andere manier mengt en ontbreekt steevast de olijfolie voor de dressing in de ingrediƫntenlijst bij de salades.

De recepten zijn meestal voor twee of vier personen en makkelijk terug te vinden in het register achterin of via de hoofdstukindeling voorin. We krijgen er ook nog een voorraadlijst bij. Is er onverwacht bezoek dan biedtĀ share food & finger foodĀ volop hapjes en voor een sportavond vind je in soep & salades vast iets van je gading. Een drukte-file-laat-thuis-dag hoeft niet te eindigen bij de afhaal-chinees want ook met pasta en zelfs met het vlees of vis hoofdstuk kun je prima uit de voeten. Voor de zoetekauwen zijn er dan ook nog supersnelle toetjes (de afkoel- en invriestijd niet meegerekend).

Foodlog

Al met al een aardig boek met 160 keer inspiratie om snel iets lekkers op tafel te zetten.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *