Zaterdag, 17 juli, 2021

Geschreven door: Johnstone, Carole
Artikel door: Bertens, Jeannie

Spiegeltweeling

Waan en werkelijkheid vervagen in gelaagde thriller 

[Recensie] Catriona (Cat) woont in Californiƫ, maar is opgegroeid in Edinburgh samen met haar tweelingzus Ellice (El). Als El vermist wordt kan Cat niet anders dan terugkeren naar haar geboorteplaats om haar te zoeken. Iedereen, inclusief echtgenoot Ross, is ervan overtuigd dat een zeilongeluk El fataal is geworden. Maar Cat gelooft dat niet, ze zou het toch gevoeld hebben als Cat overleden zou zijn? De tweeling heeft altijd een magische band gehad met elkaar, ze voelden elkaars pijntjes, dat voel je het toch ook als een van de twee overlijdt?

El en Ross wonen in het huis waar El en Cat de eerste twaalf jaren van hun leven doorbrachten. Ze hebben er een eigen wereld gecreƫerd: het ClowncafƩ, de Prinsessentoren, de Machinekamer, en Spiegelland, het land waarin ze levensechte avonturen beleefden bv als zeerovers. Zodra Cat haar intrek heeft genomen, gebeuren er rare dingen in het huis. Cat vindt aanwijzingen die naar Spiegelland leiden.

Treurig leven in een afwijkend gezin

Carole Johnstone is erin geslaagd een gelaagde thriller te schrijven. De tweeling El en Cat heeft een bijzondere wereld geschapen om hun treurige leven in een afwijkend gezin kleur te geven, hun ontsnappingsroute naar een betere wereld. Cat heeft het verleden achter zich kunnen laten, ze is letterlijk vergeten wat zich daar allemaal afspeelde om vooruit te kunnen. Maar nu moet ze het verleden onder ogen zien, de aanwijzingen om El te kunnen vinden liggen in Spiegelland. Cat weet het verschil niet meer tussen fantasie en werkelijkheid.

Schrijven Magazine

Lang blijf je in onzekerheid wat er gebeurd is, zowel in het heden als in het verleden. Johnstone geeft tekens een wending aan het verhaal. Een verhaal dat diepere lagen kent die zorgvuldig en van meet af aan zijn opgebouwd.

Voor het eerst verschenen opĀ Perfecte Buren