Zaterdag, 7 december, 2019

Geschreven door: Carré le, John
Artikel door: Hylkema, Nico

Spion buiten dienst

Bejaarde spion gaat uitstekend mee met deze tijd

Stel je bent een befaamd thrillerschrijver, je bent 88 en je hebt als Brit verschrikkelijk de pest in over de Brexit. Dan kun je natuurlijk in een roman geweldig uit je slof schieten. Als je zo mooi kunt schrijven als John Le Carré doe je dat in je 25-ste thriller over een spion. Spion buiten dienst dus.

[Recensie] Donald Trump is de ‘pleeschrobber’ van Poetin. Aanhangers van Trump en Brexiteers, het is een pot nat. Racisten en xenofoben zijn het. Le CarrĂ© laat Ed, een van zijn hoofdrolspelers, heerlijk uitvaren tegen domrechts. Nat, een uitgerangeerde spion, met 47 jaar eigenlijk te oud voor de geheime dienst, sputtert hooguit voorzichtig tegen. Eigenlijk is hij het wel eens met Ed.

Brexitgedoe

Het is natuurlijk zuur voor mensen in dienst van het Verenigd Koninkrijk om te zien hoe het land in de diepste crisis verzeild raakt door het brexitgedoe en zich overlevert aan Trump. Zeker als je dan ook nog als ambtenaar in het buitenland je werk doet en je er al een loopbaan als spion op hebt zitten, met de koude oorlog als hoogtepunt.

Dat oud-spion Le Carré weinig opheeft met de Brexit mag duidelijk zijn. Met merkbaar plezier laat hij Ed uithalen naar de populistische domoren, die verantwoordelijk zijn voor de Brexit en de puinhoop die het heeft veroorzaakt. Maar ook naar Trump, die het Westen op een presenteerblaadje aan derderangs spion Poetin overhandigt.

Wordt Vervolgd

Badmintonrelatie

Dat Le CarrĂ© ook nog een menselijk verhaal over spionnen neerzet, is extra genieten geblazen. Lange tijd zet hij de lezer op het verkeerde been met de badmintonrelatie tussen Ed en Nat. Een niet zo voor de hand liggende vriendschap tussen een spion van 47 en een jonge man van 27, die “iets doet in de media”.

Dat leidt dan weer tot onvoorziene problemen voor Nat. Zeker als hij zijn medewerkster Florence meeneemt voor een potje gemengd dubbel. Spionnen zijn bij Le Carré net echte mensen. Niks geen James Bond achtige gebeurtenissen. Ze maken fouten, ze hebben een mening over politiek, zoals gezegd, net als de mensen om hen heen. Ook voor een niet al te thrillergekke lezer is er met Le Carré genoeg te genieten. Je zou het bijna literatuur noemen. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles