Zaterdag, 10 oktober, 2020

Geschreven door: Telgemeier, Raina
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Spoken

Zou het hier echt spoken?

[Recensie] Kate en haar kleinere zusje Maya verhuizen naar Bahía de la Luna, een stadje aan zee in Noord-Californië, omdat Maya ziek is en de schone zeelucht beter is voor haar. Kate is niet blij met de verhuizing, zeker niet wanneer hun Mexicaanse buurjongen Carlos hen vertelt over de geesten die ook in de stad wonen.

Wanneer Carlos vertelt over een klooster op de heuvel, dat volgens hem de toegangspoort naar de geestenwereld is, wil Kate niet mee. Maya vindt het allemaal wel spannend en is niet bang. Ze haalt Kate over om toch mee te gaan.

In het oude klooster ontmoeten ze de geesten, waarmee Carlos in het Spaans spreekt. Ze kunnen het goed met Maya vinden. Maar dan gaat het verkeerd. De geesten hebben lucht nodig, maar Maya met haar taaislijmziekte ook. Maya belandt in het ziekenhuis.

De meiden in de klas van Kate zijn druk met de voorbereiding van het Mexicaanse halloweenfeest, het dag-van-de-doden-feest, op 1 november. De moeder van Kate en Maya is ook van Mexicaanse afkomst, alhoewel ze er na haar komst naar Amerika nooit meer iets aan gedaan heeft. Toch maakt ze na een etentje bij hun nieuwe Mexicaanse buren een ofrenda voor haar moeder, een huisaltaartje, waar ze haar moeder gedenkt met bloemen en mooie dingen.

Sociologie Magazine

Kate wil niet mee doen aan het Mexicaanse halloweenfeest omdat ze zich zorgen maakt over Maya die nog steeds in het ziekenhuis ligt. Ze wil de geesten nooit meer zien, die hebben Maya immers haar adem afgenomen, waardoor ze in het ziekenhuis terecht is gekomen.

Maar in oktober gaat het weer beter met Maya. En Maya wil natuurlijk wel naar het halloweenfeest! Maar ze mag niet naar buiten, omdat ze nog niet helemaal hersteld is. Maya vraagt Kate om wel te gaan, zodat ze de verhalen van Kate naderhand kan horen. Kate doet het, voor haar zusje en heeft er uiteindelijk veel plezier.

Deze graphic novel omspeelt het halloweenthema, het herdenken van de doden, aan de hand van de ofrenda, een altaar voor een overleden familielid, hier van de oma van Kate en Maya. Heel voorzichtig en behoedzaam raakt het boek ook aan de angst van Kate voor het leven van haar zusje Maya.

Spoken is een ‘druk’ boek, een boek waarin veel gebeurt. Dat is aantrekkelijk voor kinderen die van impulsen houden, maar misschien iets te druk voor kinderen die minder goed met prikkels overweg kunnen. De illustraties zijn sprekend, grappig, soms aandoenlijk en vooral kleurrijk.

Aan het eind van het boek wordt extra info gegeven over Bahía de Luna, het dorp waar de schrijfster opgegroeid blijkt te zijn. Je treft er ook extra info over de Dag van de Doden en taaislijmziekte.

Raina Telgemeier is een nummer 1 New York Times bestsellerschrijver en meervoudig Eisner Award-winnaar. Ze woont aan de kust van San Francisco in Californië. Meer info over haar tref je aan op www.goRaina.com

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles