Zaterdag, 4 april, 2020

Geschreven door: Drent, Werner
Artikel door: Reinders, Eva

Stamppotbijbel

Meer dan 200 stamppotten van een expert

[Recensie] Het is de meest irritante vraag van allemaal: “Wat eten we vandaag?” In de regel negeer ik die gewoon of citeer mijn schoonmoeder en zeg: “Vraageitjes.” En sinds de populaire reclamespot van mijn favoriete prijsvechter antwoord ik ook regelmatig: “Stamppot.” Inclusief slissende s.

Als het aan de Stamppotbijbel van Werner Drent ligt, hoef je in elk geval meer dan 200 dagen niet na te denken over wat je eet. De auteur mag zich na eerdere stamppotboeken (waaronder Het grote stamppotboek) expert noemen op dit gebied en heeft aan inspiratie blijkbaar geen gebrek. In deze nieuwe titel in de inmiddels meer dan vijftien delen tellende serie kookbijbels van Carrera Culinair vind je natuurlijk oerstamppotten zoals blote-billetjes-in-het-gras, preipol en boerenkool. Maar bovendien blijkt het boek een meer dan complete verzameling van verrassende stamprecepten, handige weetjes en originele ideeĂ«n. De stamppotten zijn ingedeeld naar groentesoort en naast hoofdstukken over onder meer blad-, stengel- en vruchtgroente, zijn er ook recepten met bijvoorbeeld fruit, bloemen en verse kruiden.

Meer voor de hand liggende of beproefde combinaties krijgen vaak iets extra’s of een twist, zoals een andijviestamppot met gerookte kip en kaaskletskoppen of stamp van postelein met kokos en gegrilde ananas. Er wordt gestampt met zoete aardappelen, aardpeer en bonen, maar ook met lamsoor, gember en brandnetels. Sommige combinaties lijken me voor gevorderden – stamppot komkommer met zoete aardappel, pastinaak, sinaasappel en munt? – en de stamppot Picasso (met kiwi, aardbeien, druiven en ananas) moeten we samen met de sole Picasso maar snel vergeten.

Vindingrijk zijn de recepten voor het opmaken van restjes stamppot. Denk aan wafels, pasteitjes, kroketten en pannenkoekjes, met stamp gevulde courgettebloemen of eierballen met andijviestamppot. Fijn is ook dat je de meeste smaakmakers, zoals ketjap, kerrie of ras el hanout, waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan en dat de recepten niet ingewikkelder zijn dan nodig. Tel daar de handige registers, kraakheldere opmaak, fijne foto’s en kenmerkende, strakke illustraties van Tijs Koelemeijer bij op en deze bijbel is de (ietwat hoge) prijs wel weer waard. Het is jammer voor Werner, maar met dit boek over stamppotten hebben we eigenlijk geen ander meer nodig.

Bazarow

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl