Zaterdag, 11 januari, 2020

Geschreven door: Fox, Helena
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Steeds verder weg

Een YA-pareltje!

[Recensie] Biz woont in Australiƫ met haar moeder en halfbroertje- en zusje. Ze heeft een grote vriendenkring en ze twijfelt aan haar seksualiteit, waardoor ze op een dag haar beste vriendin zoent. Daarnaast ziet ze vaak haar vader, die stierf toen ze zeven jaar oud was. Ze vertelt niemand over haar vader en haar gedachten dwalen steeds verder af naar duistere plekken. Na wat heftige gebeurtenissen verliest Biz de grip op haar leven en drijft ze steeds verder weg haar gedachten in.

Biz is een personage die ik vanaf het begin niet volledig kon vertrouwen, maar waar ik wel een connectie mee kreeg. Je merkt namelijk al snel dat Biz niet het meest vrolijke meisje is. Ze heeft veel negatieve gedachten en je krijgt een kijkje in haar leven en hoe ze zich voelt. Haar emoties zijn zo realistisch beschreven en je krijgt een erg gedetailleerd beeld hoe iemand is met een depressie. Als lezer voel je erg met Biz mee, aangezien ze zo levendig vertelt over haar gedachtegang. Dit boek is dan ook zeker niet bedoeld voor lezers die hier erg geprikkeld door kunnen raken, aangezien dit boek vele zware onderwerpen bevat die erg heftig kunnen zijn.

Ondanks de zware ondertoon, is dit boek wel een aanwinst en genoot ik enorm van alle personages. Biz heeft soms niet alles op een rijtje, maar je wenst wel het beste voor haar. Maar de andere personages weet je ook in je hart te sluiten. Zo komt Biz in contact met een oude vrouw die zo fijn wordt beschreven. Er zijn veel personages die om Biz geven en haar steunen, wat erg ontroerend is om te zien. Daarbij weet je als lezer dat de beelden die Biz ziet van haar vader niet echt zijn, maar elke keer wanneer haar vader met haar spreekt krijg je toch een brok in je keel. Ook is de setting van Australiƫ erg verfrissend, heel anders dan de Nederlandse of Amerikaanse setting waar je normaal over leest.

Steeds verder wegĀ heeft een heftige emotionele lading, maar het is wel een verhaal dat ik zeker aanraad. De schrijfstijl is haast poĆ«tisch, Biz is een intrigerend personage en de andere personages zijn zo liefdevol en uniek. Het is een boek waarin je veel leest over psychische stoornissen, maar het is ook een boek over rouw, vriendschap, seksualiteit en hoop. De contemporary-liefhebber zal in ieder geval erg in de ban kunnen zijn van dit verhaal, aangezien het zeker een YA-pareltje is!

C2W


Eerder verschenen op NerdyGeekyFanboy