Zaterdag, 22 februari, 2020

Geschreven door: Dylan, Rachel
Artikel door: Stil, Jacqueline

Stergetuige

Spannende juridische thriller

[Recensie] Sophie Dawson is een succesvol openbaar aanklaagster, die net gepromoveerd is naar de afdeling Witteboordencriminaliteit. Ze werkt aan een fraudezaak van een bekende bank. 

Na een dag hard werken haalt zij een snack bij een tankstation en ziet daar een overval plaatsvinden. Twee mensen worden daarbij doodgeschoten. Ze weet de dader te identificeren bij de politie en wordt hoofdgetuige in de zaak.

Haar aanklagerschap zou bij de jury een voordeel kunnen zijn, omdat zij betrouwbaar over zou komen, maar de verdediging weet dat om te zetten naar een nadeel. De dader van de aanslag is de broer van een notoir bendelid, en dat brengt extra dreiging mee voor Sophie.

Wanneer Sophie belaagd wordt met een aanslag, is Juan, de broer van dader Ricky, de eerste verdachte. Zijn verdedigend advocaat Ashley Murphy probeert te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Sociologie Magazine

Er is in de beleving van Sophie een grote kloof tussen haar als aanklaagster en Ashley  als verdedigster. Sophie vindt dat zij aan de kant van de rechtvaardigheid staat, en Ashley niet.

Patrick is degene die in plaats van Sophie in deze rechtzaak tegen Ricky Wade, openbaar aanklager is. Sophie kan goed met hem opschieten, maar voelt niets romantisch’ voor hem. Dat voelt zij wel voor Cooper, de oud-politieman die door haar vader is ingehuurd om haar te beschermen.

Als de aanslagen op Sophie doorgaan, duikt ze onder in een safe house maar dan zijn haar problemen nog lang niet opgelost.

In het boek komt ook de relatie die Sophie heeft met God aan bod. Zij is een regelmatige kerkganger, en verbindt haar lot aan God.

Stergetuige is een spannend boek, waarin je wilt blijven doorlezen tot het einde. De schrijfster is zelf advocate geweest, en staat dus garant voor een geloofwaardig verhaal. Er zitten geen mindere stukken in, maar ook geen grote climax, stukje bij beetje worden er elementen van de plot weggegeven, terwijl er steeds nieuwe vragen worden opgeworpen. Het boek is geschreven in een prettige, toegankelijke en begrijpelijke schrijfstijl.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles