Zaterdag, 11 april, 2020

Geschreven door: Gutman, Colas
Boutavant, Marc
Artikel door: Friso, Jaap

Stinkhond zoekt een baasje

Net zo goedgelovig als lelijk

[Recensie] In Frankrijk is de serie al heel populair en hier krijgt Stinkhond vast ook een pootje aan de grond. De eerste twee deeltjes (Stinkhond zoekt een baasje en Stinkhond gaat naar school) zijn tegelijk verschenen en later dit jaar komen daar nog Stinkhond gaat naar zee en Stinkhond is jarig bij.

Het verhaal geeft precies wat de titel belooft. Een hond die stinkt naar rotte vis. “Ze zeggen dat hij het verschil niet kent tussen zijn kop en zijn kont”. Dat is allemaal waar, staat er vervolgens. Dit soort droge constateringen vormen de kracht. Stinkhond is net zo goedgelovig als lelijk en dat wordt ongenadig weergegeven. Zijn vacht wemelt van de vlooien en hij weet zelf ook wel dat zijn hersens het formaat van een walnoot hebben. Het kan Stinkhond weinig schelen en dat maakt hem onweerstaanbaar sympathiek.

In dit eerste deel ontdekt hij dat veel andere honden een baasje hebben en dan wil hij er ook eentje. Plattekat (overreden door een vrachtwagen), zijn vriend in de vuilnisbak, legt hem uit hoe dat werkt en Stinkhond gaat op pad. Na een mal ontvoeringsavontuur met boeven en een lief meisje komt hij tot de conclusie dat zijn leventje met Plattekat zo slecht nog niet is.

In het tweede deel gaat Stinkhond naar school omdat hij niet kan lezen en zichzelf bijna om zeep heeft geholpen met een doos waspoeder. Uiteraard moeten de andere honden niks van hem hebben en zet de juf hem genadeloos voor schut. Maar dat heeft onze extreem naĂŻeve Stinkhond niet door; hij noemt de juf streng maar rechtvaardig. ‘Ik denk dat ze me wel mag. Ze heeft me zelfs nog geen Ă©Ă©n keer geschopt’.

TijdvoorTijdschriften

Toegankelijke voorleesverhalen, prima vertaald door Sylvia Vanden Heede, met grappige, realistische tekeningen van Marc Boutavant, die we kennen van zijn illustraties voor Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen. Hij maakt geen karikatuur van Stinkhond maar een anti-held met vlooien en een staart, die ongetwijfeld ook de harten van Nederlandse kinderen zal veroveren.

Voor het eerst verschenen op Jaapleest

3 reacties op “Stinkhond zoekt een baasje

  1. Mijn zoontje kreeg dit boek kado voor zijn 6e verjaardag. Ik ben echt ontsteld en in shock van hoe sadistisch dit boek is.
    Ik stop het bij het oud papier, ik breng het terug naar de winkel.
    Echt uit de handel nemen dit boekje het is afschuwelijk. Stinkhond wordt publiekelijk voor schut gezet en uitgescholden. Als zijn vriendje voor hem opkomt, wordt die gekneveld en met een bal in zijn mond opgesloten in het toilet! Hoe kan dit goed zijn om te horen voor een 6 jarig kind?!?!?
    Echt bizar.

    • Oei dan heb ik verkeerd gekozen. Ik ging af op de toch grappige titel! En dan kocht ik het nog wel voor de 7e verjaardag van mijn kleindochter overmorgen ! als het zo erg is waarom wordt dit dan door Lannoo als kinderboek aangeboden ? Welke verklaring hebben ze er dan voor ? Wat leert dit boek dan ?

  2. Excuseer, als je dit sadistisch vindt. Dan mag je van geluk spreken dat je zoon niet gepest wordt op school of uitgestoten. Mijn dochter heeft dislectie en wordt uitgestoten en herkent haar heel erg in Stinkhond. Omdat die anders is dan andere, maar er op zijn manier en doorzetting ook wel geraakt. Dat je niet bevoorrecht moet zijn om ook dingen te willen en te krijgen in t leven, maar dat je er ook geraakt door te zijn wie je bent, met behoud van je eigen waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *