"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Street Politics In The Age Of Austerity

Dinsdag, 10 januari, 2017

Geschreven door: Marcos Ancelovici
Artikel door: René Gabriëls

Sociologie van de van sociale bewegingen

[Signalering] Street Politics In The Age Of Austerity, from The Indignados To Occupy is een goede bundel over het wereldwijde verzet van recente sociale bewegingen tegen toenemende sociaaleconomische ongelijkheid en democratische tekorten. Nadat in 2011 aanvankelijk burgers in Spanje, Griekenland en Israël massaal op straat waren gegaan, liet Occupy Wallstreet op 17 september van dat jaar voor het eerst van zich horen. Hoe verschillend de sociale bewegingen van locatie tot locatie ook zijn, de activisten werken niet zelden met elkaar samen. Dit roept de vraag op of er sprake is van een familiegelijkenis (Wittgenstein) tussen de sociale bewegingen die in Israël, Europa en Noord-Amerika na 2010 van zich lieten horen.

Om deze vraag te beantwoorden worden de overeenkomsten en verschillen tussen sociale bewegingen aan de hand van tal van casestudies op een rijtje gezet. Met het oog daarop wordt in het eerste deel van de bundel de aandacht gevestigd op structurele factoren die ruimte hebben gecreëerd voor de opkomst van sociale bewegingen. Vervolgens wordt gefocust op de ruimtelijke en praktische dimensie van hun verzet.

Het derde deel richt zich op de resonantie van het verzet binnen en tussen landen. Tot slot worden cases besproken waarbij het verzet ondanks allerlei verwachtingen niet echt van de grond kwam. De redacteuren van de bundel concluderen “(…) that a new family of protest has emerged, related to macro-structural and institutional transformations, such as the erosion of trade union power and political parties, the development of a powerful financial elite and rising inequalities.”

Boekenkrant

Eerder verschenen in Sociologie Magazine