Zaterdag, 16 mei, 2020

Geschreven door: Rie, Steven de
Artikel door: Pontororing, Rita

Striptekenen!

Striptekenplezier

[Recensie] Hoe word je een fantastische striptekenaar? Steven de Rie, doet die belofte in Striptekenen!  De auteur en zelf ook striptekenaar, hoe kan het anders, geeft 1001 handige trucs om zo’n fantastische striptekenaar te worden. Regelmatig geeft de Rie workshops tekenen. Dus hij is expert. Behalve striptekenaar is de Rie ook karikaturist.

Dat schept natuurlijk verwachtingen, een boek geschreven door een striptekenaar die ervaring heeft in het overbrengen van kennis op tekengebied. Allereerst is het fijn om te weten wat je zoal leert als je dit boek doorneemt. En vooral wat is striptekenen eigenlijk? Volgens de Rie is striptekenen méér dan alleen tekenen. “Het is vooral vertellen. Je vertelt een verhaal met tekeningen en stripballonnen. Een beeldverhaal.”

“Wat heb je nodig?” is onontbeerlijk, dat toont  de Rie op twee bladzijdes met elf tips. Van een vaste werkplek tot aan een echte tekentafel.

De inhoudsopgave is interessant, daar staat precies welke tekenthema’s aangepakt worden. In de drie eerste hoofdstukken is er aandacht voor personages. De personages vallen uiteen in: Mensen en gezichten, mensen en lichamen, dieren.

Boekenkrant

De personages moeten natuurlijk in een achtergrond geplaatst worden. Hiervoor volg je de hoofdstukken Decors, Scenario en Lay-out. Een hele duidelijke en goede opbouw. Mooie afgebakende onderwerpen. Dat is een grote meerwaarde in dit boek. Het gaat niet alleen om de personages maar ook om het verhaal, zoals de Rie aangeeft, een beeldverhaal.

Als sluitstuk is daar het hoofdstuk met aanwijzingen hoe je moet plannen en afwerken. En elk hoofdstuk wordt afgesloten met opdrachten.

De koppen van elk thema hebben een eigen kleur die je terugvindt in grappige tekeningen als een omlijsting van de bladzijden.

Voor kinderen zijn er tegenwoordig veel graphic  novels. Daar staan mooie en niet al te veel stripfiguren in. En de stripfiguren zijn onderdeel van een verhaal. Die kunnen dienen als goede voorbeelden.

De instructies in Striptekenen! zijn goed te volgen en worden stap voor stap tot in details uitgelegd. En wat ook goed werkt, zijn de vele voorbeelden die getoond worden. Zoals je de instructies stap voor stap kunt volgen zo is het vanzelfsprekend de bedoeling om deze ook stap voor stap uit te voeren.  Dat maakt het voor de jeugd toch iets moeilijker om dit boek  zelfstandig door te werken. Samen met de stimulans van een volwassenen maakt het wel aantrekkelijker.

Neemt niet weg dat het met zijn uitgebreidheid een mooi handboek is om een poging te wagen zelf een beeldverhaal te ontwerpen. Heb je als hobby tekenen en wil je striptekenen leren dan is dit een heel bruikbaar handboek. Geschikt voor jong (10+) tot oud.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles