"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Strooigoed

Zaterdag, 2 december, 2017

Geschreven door: Anne-Marij de Koning
Artikel door: Esther Out

5 december

[Recensie] Natuurlijk kun je al het Sinterklaaslekkers kant en klaar in de winkel kopen, maar het is veel leuker (én vaak nog lekkerder ook) om het zelf te maken. De recepten vind je bijvoorbeeld in Strooigoed van Anne-Marij de Koning. Dit leuk uitgevoerde boekje past precies in de schoen, zowel wat betreft prijs als formaat.

In Strooigoed staan goed uitvoerbare recepten voor pepernoten, taaitaaipoppen, gevulde speculaas en andere Sint-lekkernijen bij elkaar in één hoofdstuk. In Specials, het tweede hoofdstuk, zijn recepten opgenomen voor gebak en dranken in de sfeer van het Sinterklaasfeest. Zoals cheesecake met speculaas en karamel, over de top worteltaart met witte chocolade en pepernoten, mandarijngebakjes met minipepernoten, en warme chocolademelk met amaretto en meringue. Het derde hoofdstuk bevat recepten die in het teken van Kerst staan: onder andere kerstkransjes en zuurstokjes. Er zijn een stuk of wat recepten opgenomen voor mensen die glutenvrij of veganistisch eten in de vorm van glutenvrije pepernoten, warme amandelmelk met kokosslagroom en vegan chocolade brownies. De indeling van de recepten is logisch, al is het opvallend dat de chocoladeletters in het hoofdstuk Specials en niet zoals verwacht in het eerste hoofdstuk, Traditie.

Strooigoed richt zich op volwassenen, het is geen kinderkookboek. De pepernoten, speculaas, marsepeinen figuurtjes en kerstkransjes zouden natuurlijk wel prima door kinderen gemaakt kunnen worden. De meeste andere recepten lenen zich er echter niet voor, door bijvoorbeeld het gebruik van keukenmachine en het werken met hete suiker.

Dankzij de duidelijke vormgeving is in een oogopslag te zien welke ingrediënten er nodig zijn, wat de bereidingswijze is en hoe het er uit moet komen te zien. Het is prettig dat ook de bereidingstijd en eventuele wachttijd is opgenomen.

Yoga Magazine

De foto’s zijn heel afwisselend van kleur, stijl en compositie. Soms een lichte achtergrond, vaker een donkere. Tussendoor een paar sfeerfoto’s. Meestal het gerecht dat klaar is, maar een paar keer ook een ‘halverwege het bakproces’ foto. Fijn dat er zo’n foto bij het speculaas staat, want zo is goed te zien hoe je een speculaasplankje moet gebruiken.
De grote verscheidenheid tussen de foto’s had een rommelig, chaotisch effect kunnen geven. Gelukkig is dat is hier niet het geval omdat de feestelijke sfeer van de foto’s voor de benodigde rode draad zorgt.

Om te kunnen bakken uit Strooigoed is er wel het een en ander aan keukengerei nodig dat wellicht niet bij iedereen tot het standaardkeukeninventaris behoord. Een keukenmachine, marmeren plaat, thermometer (voor chocolade en suiker), gasbrander, borstplaatmallen, en een gingerbread bakvorm. Bij een paar spullen noemt De Koning alternatieven, zoals voor de borstplaatmallen en de keukenmachine. Het was fijn geweest als voor het gingerbreadhuisje een alternatief was genoemd. Bijvoorbeeld in de vorm van afmetingen van de verschillende onderdelen van het huisje.

Het gebeurt wel eens (niet vaak) dat er na het Sinterklaasfeest nog lekkers over is. Het zou mooi zijn als dat dit jaar het geval is, want dan kunnen de heerlijke dingen uit het tweede hoofdstuk gemaakt worden: de rocky road of de cheesecake met speculaas om maar eens wat te noemen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

De chocolade bar

Strooigoed