Zaterdag, 16 november, 2019

Geschreven door: Rinck, Maranke
Linden, Martijn van der
Artikel door: Pontororing, Rita

Supersint

Sinterklaas goedheiligman?

[Recensie] Marie, een meisje met een hond genaamd Odin is dol op boeken over superhelden. Lekker binnen zitten en lezen was er op een dag niet bij, Marie moest Odin uitlaten. Papa en een stapel  boeken gaan mee; op naar buiten. In het park blijft Marie, gezeten op een bankje doorlezen, een warm drankje erbij. Beetje een vreemd plaatje want “De wind was er een ijskoud winterliedje aan het fluiten” dus het was erg koud. Gewoon een grapje?

Maar dan neemt een man bij hun op het bankje plaats. De man gluurt mee in het boek van Marie. Ze vertelt hem welke superheldenboeken zij op het lijstje van Sinterklaas heeft staan.  Deze stoere figuren zijn over twee pagina’s  te bewonderen in de grappige illustraties van Martijn van de Linden.

De man naast Marie heeft ook superheldenverhalen. De verhalen deelt hij met Marie. En zoals de titel het al verraadt speelt Sint een rol als …. jawel, superheld. En natuurlijk vindt Marie de verhalen prachtig.

Tot hond Odin er vandoor gaat. Lees hoe dit boek over Supersint eindigt.

TijdvoorTijdschriften

Maranke Rinck laat zo veel onwaarschijnlijke gebeurtenissen passeren. Onwaarschijnlijk maar wel grappig en informatief. Leuk voor iets oudere kinderen. Met de avonturen van de Supersint vertelt de schrijfster het verhaal over een paar Sinterklaaslegenden.

Op de laatste twee pagina’s zijn de avonturen van Supersint gekoppeld aan deze legenden. Leuk om nieuwsgierigheid te triggeren van wat oudere kinderen. Voorlezers, ga met de voorgelezen kinderen op zoek naar deze interessante weetjes. Bijvoorbeeld, wie kregen speculaaspoppen, waar komt het strooien van pepernoten vandaan?

Het hele verhaal is in rijmvorm geschreven, Sinterklaasrijm. Bovendien spelen de verhalen zich af  in verschillende tijden, dat is ook te zien aan de illustraties.

In 2017 heeft Maranke Rinck een Zilveren Griffel ontvangen voor Tangramkat  en Martijn van der Linde een Ziveren Penseel voor hetzelfde boek. Een spelprentenboek gekoppeld aan het spel Tangram.

Supersint is als het ware gekoppeld aan een paar legendes en is uitgebracht in samenwerking met het Limburgs Museum en uitgeverij Leopold.  In dit museum zijn Sinterklaasactiviteiten te beleven met een doe-tentoonstelling die aansluit op dit boek (t/m 5 december 2019).

Een leesfragment bekijken van Supersint?

Onmiskenbaar een heel originele benadering van de Sinterklaastraditie. Grappig, vlot verteld, levendige illustraties, een superboek. Echt waar.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles