Donderdag, 30 juli, 2020

Geschreven door: Milliano, Sabine de
Artikel door: Veen, Evert van der

Surprising Europe

Een autobiografische reis

[Recensie] Sabine de Milliano heeft zich toegelegd op fotografie naast haar studie aan de TU in Delft. In het boek legt zij uit hoe zij met fotografie bezig is geweest en ook vertelt zij over de techniek van fotografie, met name over de belichting. Zij legde in tien jaar 100.000 km af en reisde door 50 Europese landen met als resultaat dit boek. Vele bezienswaardige plekken heeft zij in beeld gebracht en niet alles is uiteraard mogelijk. Toch hadden plaatsen als de Waddenzee, Normandië en Bretagne niet mogen ontbreken vanwege hun landschappelijke schoonheid.

Het boek is Engelstalig en iedere foto wordt vergezeld door geografische gegevens en de datum waarop hij is gemaakt. De opzet van Surprising Europe wordt gevormd door acht reizen met steeds een andere groep landen in een bepaald gebied als doel. Aan het eind van ieder deel worden suggesties gedaan om zelf op reis te gaan. De auteur geeft hiervoor routes aan en noemt interessante bestemmingen.

In het noorden valt op de foto’s de onmetelijke leegte op. De foto’s vertolken veel ruimte. Prachtig is de foto in Pskov, Rusland, gemaakt in september 2014, met een fraaie lichtval. Op het Onafhankelijkheidsplein van Kiev maken de wolken in de najaarszon indruk; de foto is gemaakt in oktober 2016.

Een aantal foto’s valt echt op omdat ze bijzonder fraai zijn: een berg op de Pools-Tsjechische grens waar de wind ijskristallen heeft gevormd of het plafond van de St. Maris basiliek in Krakau. Ook de wolken boven een bergmeer in Roemenië zijn prachtig.

Bazarow

De foto’s zijn zeer gevarieerd van inhoud en bevatten natuur- en stedeschoon. Ook zijn er redelijk wat foto’s die nogal ‘gewoon’ overkomen zoals wegen. De ene foto maakt duidelijk meer indruk dan de andere.

In het oosten van Anatolië, in Turkije, heeft een berglandschap iets van een andere planeet. Ook de landschappen van Armenië en Georgië zijn indrukwekkend evenals de moddervulkanen in Azerbeidjan. De fraaie vorm van het Piva meer in Montenegro is goed gevangen in de foto en het meer van Ohrid is mooi gevangen in het licht van de ondergaande zon. De zachtrose kleur wordt nog eens extra geaccentueerd door een zeilboot en twee overvliegende ganzen.

Ook de Meteora in Griekenland is bijzonder in de oranje-gele kleur van de zon en de punt van Gibraltar komt vanuit het gekozen perspectief heel krachtig over. De krater van Hverfjall op IJsland ligt schitterend in het ochtendlicht.

Het boek is gebonden op royaal formaat uitgeven. De foto’s waren bij de keuze voor glanzend papier nog fraaier overgekomen en het is voor een dergelijk boek opmerkelijk dat hier niet voor gekozen is.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles