"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Survivor

Maandag, 19 april, 2021

Geschreven door: Thorsten Milse
Artikel door: Evert van der Veen

Fraai boek met een dringende boodschap

[Recensie] Thorsten Milse is al 30 jaar fotograaf van natuur en dieren en vindt dit “het mooiste beroep van de wereld”. Hij is gefascineerd door alles wat leeft en wil dat graag in zijn werk overdragen. Hij slaagt daar met dit royaal uitgegeven boek uitstekend in. Thorsten Milse beschouwt het als onze opdracht op bedreigde dieren te beschermen en voor uitsterven te behoeden, vandaar de titel van dit boek Survivor waarin dieren centraal staan die proberen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en willen overleven.

Het zijn vaak Bedrohte Arten, zoals de ondertitel van dit Duitstalige boek luidt. Dieren kunnen overleven maar er zijn wel grenzen aan hun flexibiliteit. Daarom hebben veel soorten het moeilijk in onze tijd waarin hun leefruimte kleiner wordt en de biodiversiteit afneemt. Thorsten maakt zich daar  – terecht – zorgen over.

Survivor heeft een bijzondere indeling; de hoofdstukken zijn opgezet volgens klimatologische thema’s heet, droog, vochtig, nat, koud en worden eerst ingeleid met achtergrondinformatie.

Zo komt onder het thema ’heet’ de opwarming van de aarde ter sprake, de jacht op ivoor en de groeiende bevolking in Afrika. Hier zijn prachtige foto’s van de Namib woestijn en de Okavango delta in Botswana. Schitterend is de foto van een olifant die klein lijkt voor een hoog zandduin in Namibië. Ook de luchtopname van de Kunene rivier is indrukwekkend.

Boekenkrant

Bosbranden, waardoor Australië de laatste jaren werd geteisterd, spelen helaas een rol onder het thema ‘droog’. Bos dat een agrarische bestemming krijgt, draagt ook bij aan droogte evenals het hout dat voor verwarming wordt gebruikt. Daarom wordt het gebruik van alternatieven gestimuleerd en ontwikkeld. De luchtopname van Cerrado in Brazilië is schitterend evenals de rotsen van kalkzandsteen op Madagaskar.

Het Amazonegebied bevat meer water dan de tien grootste rivieren op aarde bij elkaar en is daarom van levensbelang voor de vochtigheid op aarde. De opname van de rivier bij opgaande zon in het Yasuni park in de Amazone van Ecuador is prachtig evenals de close-up’s van vogels en de kameleon in het nationale park van Madagaskar.

De wereldzeeën beslaan driekwart van het oppervlak van de aarde en is het logisch dat deze onder het thema ‘nat’ ter sprake komen… De kusten zijn slechts 10% van de totale zee-oppervlakte maar hier leeft wel 90% van de diersoorten die zich in het water bevinden. Hier is een indrukwekkende close-up van een Jan-van-Gent in Zuid-Afrika. Ook de pinguïns op het Macquarie eiland in het subantarcisch gebied zijn fraai vastgelegd evenals de bruine beer die in het Kurillenmeer in Rusland een vis vangt.

De ijsbeer leeft in de koude klimaatzone en is afhankelijk van het pakijs dat lijdt onder de stijging van de temperatuur. Ook de walrus ondervindt daar de gevolgen van. Een hoogtepunt is hier het pinguïnjong, beschermd door beide ouders en de close-up van een kraanvogel tijdens zijn vlucht in een sneeuwbui.

De foto’s hebben vaak een opvallend fraaie belichting en Thorsten weet dieren vaak in bijzondere situaties vast te leggen. Achterin is er nog wat meer en ook een Engelstalige toelichting bij de foto’s alsook de gebruikte camera’s en lenzen.

Survivor wordt mede uitgegeven door het Wereld Natuur Fonds en dat is gezien de boodschap van dit boek begrijpelijk en volkomen terecht. Het is een sympathiek gebaar van de uitgever dat 2 euro van elk verkocht boek naar het Wereld Natuur Fonds gaat. Het is een indrukwekkende hommage aan het dierenrijk.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles