Zaterdag, 23 november, 2019

Geschreven door: Marinette, Guillaume
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Taart uit de blender

Zoet of hartig. Makkelijk en snel.

[Recensie] Niet zo heel lang geleden hadden we Tomaat, feestelijke gerechtjes om te delen van Guillaume Marinette en nu is er Taart uit de blender. Het is leuk dat Guillaume zich over het algemeen op een bepaald ingrediƫnt stort of, zoals nu, op taarten. En niet zomaar taarten. Het zijn snel klaar taarten. Je doet alle ingrediƫnten in de blender en giet ze daarna in een taartvorm. Dan zet je hem in de oven en klaar ben je. Veel zoete taarten versieren we nog na het bakken. Maar een aantal kun je zo op tafel zetten.

En het bijzondere is dat er taarten zijn waarvan de zware ingrediƫnten, zoals het volkorenmeel, naar de bodem zakken en de zachte vulling boven komt drijven. Zo krijg je toch een taart met een stevige bodem en een zachte bovenkant. Er zijn 17 zoete taarten en 16 hartige. Het boek begint met vier klassiekers en gaat daarna door met taarten voor fruitfanaten. Bij de hartige taarten zijn er 8 voor veggies en 8 voor fijnproevers. Waarmee overigens niet gezegd is dat veggies geen fijnproevers zijn.

De taarten zien er allemaal even smakelijk uit en soms kun je gewoon niet geloven dat je zo makkelijk een mooie en smakelijke taart kunt bakken. Maar het is echt waar. Wel even een aantekening wat betreft het begin van ieder recept. Vrijwel ieder recept begint met 50 gram boter en 50 of 60 ml melk die je moet verwarmen en Guillaume doet dat door ze samen 5 minuten in de magnetron te zetten. Zelfs al zet je je magnetron op de allerlaagste stand dan nog ontploft de keuken na 5 minuten vet en melk verwarmen. Dat verwarmen moet omdat je dan een veel luchtiger beslag krijgt. Maar het advies is om het gewoon in een pannetje te doen waar je even op blijft letten.

Bij de klassiekers zien we onder andere een taart met amaretti en karamel en een taart met pecannoot en basterdsuiker. De fruitfanaten kunnen los op onder andere taart met respectievelijk kers en pistache, abrikoos en rozemarijn, appel en speculaas of framboos met witte chocolade.
Ook als je geen veggie bent zal bij de hartige taarten de taart met courgette op zā€™n Indiaas je zeker aanspreken. Maar ook de kerstomaat en pestotaart of de wortel en komijntaart. Die met bloemkool en roquefort en die met ui en geitenkaas kunnen natuurlijk niet fout. Liever vlees of vis? Dan maak je de spinazie en zalmtaart of de kip en kerrietaart. Er is een raclette kaastaart en aardappeltaart met rauwe ham en bacon.

Archeologie Magazine

Dat zijn maar een paar van de allemaal even aantrekkelijke taarten die stuk voor stuk in een half uur op tafel staan. De hartige taarten zijn daarmee uitermate geschikt om als avondmaaltijd te dienen en je kunt vanzelfsprekend ook een punt meenemen in de lunch box.
Voor wie graag bakt is dit een geweldig leuk boek. En voor wie denkt niet te kunnen bakken is dit het boek dat het tegendeel gaat bewijzen. Ook als culinair cadeau een aanrader.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl