"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Terug naar de fabriek

Maandag, 12 september, 2016

Geschreven door: Marcel Bayer
Artikel door: Erwin Boutsma

Vlot geschreven industriële geschiedenis

[Recensie] Het compacte boek Terug naar de fabriek beschrijft 25 industriële iconen – , etc. – van Nederland die een transformatie hebben ondergaan en inmiddels dienst doen als iets anders.

Niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam komen voorbij, maar ook minder bekende als het gebied rond de Eem in Amersfoort en de turfstrooiselfabriek in Erica. Opvallende rode draad is de huidige bestemming van al die panden en terreinen: in veel gevallen heeft de creatieve sector er zijn intrek in genomen.

De auteurs veroorloven zich wat vrijheden ten aanzien van de keuzes voor de 25 iconen. Het Woudagemaal bijvoorbeeld betreft één gebouw, terwijl de industrie in de Zaanstreek – het oudste industriegebied van Europa – tien locaties telt, verspreid over pakweg 15 km van de Zaanoevers.

De portretten van de 25 iconen zijn aantrekkelijk geschreven en vormgegeven, met veel foto’s. De vijf auteurs vervallen niet in grondige, historische verhandelingen, maar weten de hoogtepunten en aardige anekdotes er op een compacte, pakkende manier uit te lichten. Historische journalistiek 2.0, zou je kunnen zeggen. Ze baseerden hun portretten op de verhalen van oud-werknemers, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en BOEi, een non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed.

Kookboeken Nieuws

Een mooi, vlot lezend boek met een nostalgisch tintje.

Eerder verschenen in Technisch Weekblad


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.