"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

The 2020 Commission Report on the North Korean Nuclear Attacks Against the United States: A Speculative Novel

Maandag, 1 oktober, 2018

Geschreven door: Jeffrey Lewis
Artikel door: Gerald Schut

MH17-achtig scenario voor mondiale kernoorlog

[Recensie] Een spoiler alert bij het bijzondere nieuwe boek van kernwapenexpert Jeffrey Lewis is overbodig. Miljoenen doden, New York, Seoul en Tokyo in het as. Zo ontstond de kernoorlog in 2020.

Al op de eerste bladzijde onthult Lewis wat er in de 48 uur na 20 maart 2020 gebeurd is. Anderhalf miljoen Amerikanen en nog eens anderhalf miljoen Japanners en Zuid-Koreanen zijn omgekomen na een nucleaire aanval van Noord-Korea. Wat volgt is het fictieve verslag van de Amerikaanse parlementaire onderzoekscommissie die de toedracht van de verschrikking reconstrueert.

Minutieus en levendig toont Lewis hoe slecht enkele technische storingen en communicatieve missers ons van een kernoorlog scheiden. De gerenommeerde kenner van het Noord-Koreaanse kernprogramma brouwt zijn imaginaire ‘perfect storm’ daarbij voortdurend van eerder gebeurde ingrediënten. Zo is de prilste oorzaak van de escalatie een bekende technische hapering in de Airbus A320. Als die storing plaatsvindt in een burgervlucht op de rand van de gedemilitariseerde zone, uitgerekend tijdens de jaarlijks grootschalige Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefening, is het hek van de dam. De Noord-Koreanen zien het door de technische storing transponderloze toestel aan voor een Amerikaanse bommenwerper en openen het vuur. Er waren vooral schoolkinderen aan boord. Het is de eerste stap in een danse macabre van onbegrepen signalen en verkeerde aannames, waarvan er an sich geen enkele onredelijk is.

Onderweg biedt Lewis ons veel inzicht in de huidige staat van de wapensystemen van alle kemphanen. Zo is de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse arsenaal de laatste jaren veel sneller gegaan en die van de Amerikaanse verdedigingsraketten in Alaska juist veel langzamer dan je doorgaans in de krant leest. Sommige details doen je als lezer hopen dat veiligheidsmaatregelen snel verbeterd worden. Zo kan de Amerikaanse president zonder tussenkomst van parlement of legertop een kernaanval verordonneren door een code via de speciale telefoon in zijn koffertje (‘the football’) door te bellen naar een lanceerinstallatie. De code en de stem van de president vormen de enige authenticatie; er moet immers snel geschakeld worden bij een kernoorlog. Tegen die achtergrond is het huiveringwekkend om te bedenken hoe eenvoudig het tegenwoordig is om met software stemmen natuurgetrouw te imiteren. Wie nu denkt, dat oorlog begint, doordat Donald Trump op zijn grote rode knop drukt, heeft het mis. Het uiterst lezenswaardige scenario is enger en subtieler.

Boekenkrant

Het Koreaanse schiereiland is het sterkst gemilitariseerd stukje aarde: 30 % van de Noord-Koreaanse bevolking is onder de wapenen. Er is geen plausibeler decor voor een nucleair armageddon. Sinds 1947 houdt het ‘Bulletin of the Atomic Scientists’ onder auspiciën van 15 Nobelprijswinnaars de ‘Doomsday Clock’ bij om de wereld te waarschuwen. Anno 2018 is het 2 minuten voor 12. De apocalyps is in de afgelopen 65 jaar nimmer dreigender geweest dan nu. Hopelijk komt de confronterende novelle van Jeffrey Lewis niet te laat.

Eerder verschenen in TW