"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

The Curry Guy compleet

Zaterdag, 23 oktober, 2021

Geschreven door: Dan Toombs
Artikel door: Marlene Bijlsma

160 recepten uit de eerder verschenen boeken en 50 nieuwe

[Recensie] Dan, alias The Curry Guy, brengt in The Curry Guy Compleet 160 van de populairste curry’s, voor- en bijgerechten uit zijn drie kookboeken samen. Wie de eerdere boeken van Dan Toombs al in zijn bezit heeft krijgt met zijn nieuwste zo’n 50 nieuwe recepten.

Om je te helpen zijn de recepten voorzien van symbolen. Zo zie je direct of je veel of weinig tijd uit moet trekken en of een gerecht vega, vegan of glutenvrij is. Het uitroepteken staat symbool voor heel pittig, maar soms ook voor veel olie of vet. Hoewel Dan voor het kookboek wel exacte hoeveelheden ingrediënten heeft afgemeten, is dat zelden gebruikelijk in de Indiase keuken. Anders dan met het bakken van brood of taart zul je je curry niet snel verpesten met een theelepel meer of minder kerriepoeder. Behalve voor chili. Daar geldt: bij twijfel voeg je minder toe. Eenmaal te pittig is het lastig om de hitte af te zwakken.

De kruidenpasta’s, massala’s en sauzen maak je zelf. Hier geen kant-en-klaar hoewel Dan er niets op tegen heeft als je haast hebt of gewoon niet zo lang in de keuken wilt staan. Voor de recepten in The Curry Guy Compleet hoef je geen speciaal ‘Indiaas’ keukengerei aan te schaffen. Je zult in de gerechten wel vrij veel verschillende ingrediënten gebruiken. Met name kruiden en specerijen. Dan zijn een paar kleine goed afsluitbare bakjes superhandig. De kruiden-specerijen mengsels zijn namelijk redelijk lang houdbaar. Dus eenmaal gemaakt is de volgende keer sneller koken.

The Curry Guy Compleet heeft een hoofdstuk voorgerechten en streetfood, authentieke curry’s en klassiekers. Het leuke aan een Indiase maaltijd is dat je zelf iets kunt samenstellen als onderdeel van een meergangen menu. Daarbij zul je vaak rijst of brood aantreffen net als chutney, tafelzuur en saus. Daar wijdt Dan Toombs dus aparte hoofdstukken aan. Indiërs houden van grillen en roosteren dus ook daar veel recepten om op de BBQ of de tandooroven te bereiden. Tandoori kip tikka, gegrilde lamskoteletjes, paneersjasliks of een lekkere geroosterde bloemkool bijvoorbeeld.
Onmisbaar is het hoofdstuk met basisgerechten waar in veel andere recepten naar wordt verwezen. Maak je eigen kruidenmengsels en bak je zelfgemaakte naans in de koekenpan. Ik raad je zeker aan om Dan’s YouTube kanaal te bezoeken met veel kookdemonstraties.

Boekenkrant

Heb je nog geen Indiase kookboeken, dan heb je met The Curry Guy Compleet in een keer alles in huis om een op Britse curryhuizen geïnspireerde maaltijd op tafel te zetten. 

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

The Curry Guy één pan

The Curry Guy BBQ

The Curry Guy Thai

The Curry Guy Compleet

The Curry Guy Veggie

The Curry Guy Easy