Zaterdag, 13 april, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Wortman, Sanne

The Hate U Give

Tupac’s THUGLIFE blijft relevant!

[Recensie] Als Starr na een feestje door haar jeugdvriend Khalil naar huis gereden wordt, worden ze aangehouden door de politie. Het loopt helemaal fout en Khalil wordt doodgeschoten. Starr is diep geschokt, maar ruimte om het te verwerken krijg ze nauwelijks. De mensen uit haar buurt willen gerechtigheid voor Khalil, maar de witte agent gaat vrijuit. De situatie wordt steeds erger en als enige getuige moet Starr kiezen wat ze gaat doen: zwijgt ze om veilig te blijven, of trekt ze haar mond open om Khalil te verdedigen?

In Amerika is de ongelijkheid tussen zwarte en witte mensen nog steeds groot. In 2013 is daarom de Black Lives Matter beweging ontstaan omdat een witte agent vrijuit ging na het doodschieten van een zwarte jongen. In The Hate U Give staat ditzelfde thema centraal.

Starr woont in een arme, voornamelijk zwarte wijk, waar drugsbendes de straten onveilig maken en armoede heel normaal is. Maar ze gaat naar school in een rijke, witte wijk en heeft daar veel vrienden. Na Khalils overlijden worden de tegenstellingen tussen twee werelden van Starr steeds duidelijker.

Ik vond The Hate U Give een heel bijzonder boek. Ik had er niet eerder bij stilgestaan, maar dit is een van de eerste boeken die ik las met een donkere hoofdpersoon. Dat maakte toch meer verschil dan ik dacht omdat ik me opeens zoveel beter kon verplaatsen in racistische issues. Ik ben natuurlijk tegen racisme en van de Black Lives Matter beweging had ik al wel gehoord, maar door de ogen van Starr was het opeens zoveel duidelijker. Af en toe was ik zo  verontwaardigd tijdens het lezen. Racisme is zo oneerlijk en naar! En de mensen die in het nieuws weggezet worden als slecht, alleen maar omdat ze drugs dealen, zijn ook maar gewoon mensen die misschien heel weinig keus hadden en veel liever een normaal leven hadden gehad.

Bazarow

Enige minpuntje dat ik zou kunnen noemen is de schrijfstijl. Misschien lag het aan de vertaling, maar het was niet altijd even soepel geschreven.  Maar, vergeleken met alle pluspunten vond ik dit niet heel belangrijk want de boodschap was gewoon zó sterk!

Echt, als je een keer verder wil kijken dan wat je gewend bent, dan is The Hate U Give zeker een aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.