Zaterdag, 8 juli, 2017

Geschreven door: Johnson, Brian
Artikel door: Vandevoorde, Jonathan

The Pacific Crest Trail

Over de ruggengraat van de Far West

[Signalering] Sinds de film Wild in 2014 volle zalen trok, is het drukker geworden op ’s werelds langste aaneengesloten trekkingroute, de Pacific Crest Trail. Toch zijn er maar ongeveer 2000 thru’-hikers die de meer dan 4200 kilometer lange tocht in één zomer afleggen.

“Taking on the PCT is no mean feat”, staat er in een perstekst. Een tocht van 4 tot 6 maanden plus alles wat je moet weten over organisatie, logistiek, fauna en flora, geologie, mensgeschiedenis, landschap, EHBO en wilderness survival beschrijven in één routegids is echter ook geen klein bier. Maar als er iemand de PCT kent, is het Brian Johnson wel. Hij liep ’m zelfs drie keer – sinds zijn pensioen.

Met deze handzame gids, The Pacific Crest Trail, Hiking the PCT from Mexico to Canada, op zak kun je je levensproject voorbereiden en uitvoeren. De inleiding beslaat al 80 bladzijden. Interessant vind ik vooral het hoofdstuk What the Walking’s like: je doorkruist immers de meest diverse landschappen, van de Mojavewoestijn tot de High Sierra en de Cascade Mountains waar de toppen tot 4000 meter hoogte reiken. Johnson weet elk ervan accuraat te beschrijven vanuit het perspectief van de wandelaar. Je komt erachter dat het pad nergens erg steil is – elke gewone, fitte wandelaar zou de PCT moeten aankunnen, vindt Johnson – maar de omstandigheden toch extreem uiteenlopend, van 45 graden Celsius in de schaduw tot sneeuwstormen zelfs in augustus. Dan volgen 2650 mijlen van zuid naar noord verdeeld in vijf regio’s, elf delen van twee tot drie weken en 101 secties van enkele dagen ten behoeve van de meerderheid der wandelaars, zogenaamde section-hikers. Elk deel begint met een overzichtskaartje, gevolgd door praktische gegevens: je leest onder andere waar je proviand kunt inslaan, de openingstijden van de winkels worden zelfs vermeld.

In totaal zijn er 174 detailkaartjes waarop het hele pad ingetekend en beschreven is. Knap is dat de auteur er ook nog in slaagt om bij elk kaartje een hoogteprofieltje te plaatsen. De kaartschaal is slechts 1:100.000, “net genoeg om niet te verdwalen” aldus de auteur. Op de schaal van een continent zijn er dan ook minder ‘twists and turns’ en vertakkingen waardoor je ĂĽberhaupt kunt verdwalen, is mijn ervaring in de Far West. Een half continent samengebald in twaalf bij zeventien centimeter. No mean feat van Cicerone.

Sociologie Magazine

Eerder verschenen in Bergen Magazine