Woensdag, 19 september, 2018

Geschreven door: Aerts, Remeig
Artikel door: Leeuw, Karin de

Thorbecke wil het

Biografie wint PrinsjesBoekenPrijs 2018

[Signalering] Een biografie van Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872), de eerste in vrij lange tijd, heeft de PrinsjesBoekenPrijs 2018 gewonnen. Het gaat om het boek Thorbecke wil het van de Nijmeegse historicus Remeig Aerts. De prijs is een particulier initiatief en wordt uitgereikt tijdens het Prinsjes Festival, dat jaarlijks, als feest voor en van de democratie, wordt gehouden in Den Haag. De prijs is ingesteld om het belang van het boek en voor de de politiek te benadrukken.

Thorbecke, zoals hij zelfs door intimi en zijn vrouw werd genoemd, is de eerste politicus die in de negentiende eeuw kans zag slechts vrienden en vijanden te hebben. Een smaak er tussen was er niet. Hij is de politicus die onze huidige democratie vorm gaf. Op de parlementaire democratie, de scheiding van kerk en staat en grondwet heeft hij invloed gehad. Als kamerlid en leider van drie kabinetten tekende hij een tijdperk en kon niemand om hem heen.

Het is de verdienste van Aerts dat hij zijn best heeft gedaan van meer te verhalen dan de staatsman en van de mythe. Aerts beschrijft ook het privĆ©leven, waaronder het huwelijk met de veel jongere Adelheid Solger. Tot 1848 – Thorbecke was toen vijftig – maakte de latere staatsman carriĆØre buiten de politiek. Als historicus, classicus, filosoof en jurist had hij al een zekere faam. De man uit Zwolle kwam uit een enigszins verarmd, half Duits, Luthers geslacht. Dat hij uitgroeide tot de politicus die in drie steden standbeelden heeft, mag op zijn zachtst gezegd opmerkelijk heten.

Dat Aerts degene is die kans ziet dit omvangrijke project, een biografie van Thorbecke, tot een goed einde te brengen is niet verwonderlijk. Aerts is gespecialiseerd in de studie van de democratie en de negentiende eeuw. Sinds 2003 is hij betrokken bij een studieproject met de titel Omstreden democratie van de Koninklijke Academie van Wetenschappen over de Nederlandse democratie. Eerder won hij de Dr. Wijnaendts Francken-prijs voor een studie naar de schrijvers en redacteuren van het tijdschrift De Gids.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Thorbecke wil het is ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles