Zaterdag, 25 januari, 2020

Geschreven door: Ferry, Beth
Lichtenfeld, Tom
Artikel door: Pontororing, Rita

Tien regels als je jarig bent

Zo hoort het

[Recensie] Op de vingers tellen jonge kinderen graag uit hoe lang het nog duurt eer ze jarig zijn. “Nog vier nachtjes slapen en dan ben ik jarig.” Zeg nou zelf , wat is er leuker dan uit te kijken naar je verjaardag. De hoeveelheid nachtjes slapen op de vingers tonen, is de weg naar het grote feest. 

Beth Ferry heeft een boek geschreven om de verjaardag heel goed te doen verlopen . En natuurlijk om je heerlijk te verheugen op  je verjaardag en er over te praten.  Tien regels als je jarig bent, is een boek waarbij leren, voorlezen en genieten van een boek helemaal in elkaar opgaan.

De tien regels waar je je aan moet houden zijn leuk om voor te lezen. Bovendien is er bij elke regel een humoristisch aspect. De illustraties van Tom Lichtenfeld passen eveneens mooi in dit geheel. Om deze bewering te staven, volgt hier één bewijs.

We kijken naar Regel 1: “Je moet natuurlijk jarig zijn.” Als voorlezer kun je nu reacties verwachten als “tuuuurlijk” waar je “tuurlijk” op in kan gaan.  Grappig is de uitzondering die gegeven wordt wanneer de regel niet telt. Eveneens grappig is de illustratie van een ooievaar die vliegt mèt ……………. jawel, een baby in de snavel. Geeft vanzelf aanleiding tot een leuk gesprek.

Schrijven Magazine

Mooi is ook de illustratie met de subtiele zonsopgang, een heerlijk moment voor een kind dat jarig is om de dag mee te beginnen. Spelenderwijs leren hele jonge kinderen ook de cijfers lezen, die zijn van een groot opvallend lettertype. 

Regel 1 wordt op de volgende bladzijde verder besproken. Nieuwe woorden worden aangereikt, “spreid onmiddellijk je vleugels, fladder vliegensvlug, facetoog.” De tekst wordt weer omgeven door hilarische illustraties. Op deze wijze komen alle tien regels aan bod.

Een erg leuk boek voor jonge kinderen om zich te verheugen op een hele leuke dag, misschien wel de allerleukste dag van het jaar, de verjaardag. Vast een boek dat een kind heel vaak wil horen. En na de verjaardag de check doen: kloppen de regels?

Tien regels als je jarig bent biedt de voorlezer ook de kans om te praten over de verjaardagsdag  zelf  en niet alleen over wat het kind aan cadeautjes wil hebben. Een verrassend en aantrekkelijk boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles