"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Trek!

Zaterdag, 27 november, 2021

Geschreven door: Charlotte Kleyn
Artikel door: Redactie Bakkers in Bedrijf

Eten onderweg – Toen en nu

[Signalering] Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest  er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al? Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.

Daarnaast bevat Trek ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash.

Charlotte Kleyn studeerde geschiedenis en Frans en rondde in 2017 in Brussel de master Food History af. Sindsdien werkt ze als culinair journalist en historica. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Archeologie Magazine. Met haar vader Otto Kleyn schreef ze in 2018 het boek Luilekkerland over 400 jaar koken in Nederland.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Bakkers in Bedrijf