Zaterdag, 16 juni, 2018

Geschreven door: Dillon, Paddy
Artikel door: Pauli, Harald

Trekking through Mallorca GR-221

Over de bergen van Mallorca

[Recensie] De GR 221 oftewel Ruta de Pedra is ruwweg 140 kilometer lang en verbindt het zuidwesten van Mallorca met het noorden en loopt in de lengterichting door de prachtige en ruige Serra de Tramuntana. Helaas is momenteel slechts iets meer dan de helft van de route bewegwijzerd; maar daar wordt aan gewerkt. Ook de eigenaren van de grondstukken waarover je loopt schijnen soms dwars te liggen en plaatsen bijvoorbeeld een hek. Af en toe zul je dus een beetje op je richtingsgevoel moeten vertrouwen. Echt verdwalen kun je echter nauwelijks omdat je steeds min of meer de kustlijn volgt.

Wat meteen opvalt is dat Trekking ­through Mallorca GR-221 nagenoeg hetzelfde formaat heeft als de befaamde rode Rothergidsjes. Ze passen dus in elke wandelbroek. Da’s alvast mooi. De gebruikte kaartdetails hebben allemaal de schaal 1:25.000 en ook dat is handig. Het ontbreken van (UTM-)coördinaten op de kaartjes voor de gps lijkt mij een gemiste kans. Daarnaast zouden hoogteprofielen een welkome aanvulling geweest zijn. Daarentegen is de doorgaans ruime overlap van de opeenvolgende kaarten zeer handig voor gebruik in het veld. Iedere etappebeschrijving begint met een handig praktisch overzicht inzake afstand, hoogtemeters, wandeltijd, te gebruiken kaart enz., gevolgd door een korte algemene karakterschets van de route. De wat meer verhalende routebeschrijvingen die daarna komen laten zich best aangenaam lezen en de in de tekst vet gedrukte plaatsverwijzingen zijn eigenlijk een soort ijkpunten waardoor je altijd precies weet waar je je op de kaart bevindt.

Na de beschrijving van de hoofdroute komt nog een flink aantal suggesties voor alternatieve start- en eindpunten aan bod. Dit komt de flexibiliteit qua planning en indeling natuurlijk zeer ten goede. De zeer complete wandelgids eindigt tenslotte met meer en minder belangrijke informatie aangaande overnachtingsadressen, openbaar vervoer en met woordenlijsten. Samen gevat: praktisch, handzaam en degelijk.

Technisch Weekblad

Eerder verschenen in Bergen Magazine