"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Turks tafelen

Zaterdag, 16 december, 2017

Geschreven door: Sevtap Yüce
Artikel door: Natascha van der Stelt

Recepten voor de Ochtend, Middag, Avond en Na zonsondergang

[Recensie] In Turks tafelen neemt Sevtap Yüce de lezer mee naar haar geboorteland Turkije voor een rondleiding door de Turkse keuken. Ze doet dit door middel van heerlijke recepten, soms ontroerende persoonlijke verhalen en prachtige foto’s. In de inleiding vertelt ze met veel liefde over haar vader die haar de passie voor eten gaf. Ze kijkt terug op een jeugd gevuld met uitgebreide picknicks, het heerlijkste fruit en thee, veel thee.

Turks tafelen bestaat uit vier delen: Ochtend, Middag, Avond en Na zonsondergang, waarbij de Middag en de Avond de meeste recepten tellen.

In het hoofdstuk Ochtend ligt de nadruk op eiergerechten. Zo zijn er recepten voor eieren met worst, eiersalade en omelet. Opvallend is het recept voor eieren uit het Zwarte Zeegebied. Het gerecht wordt bereid in een koekenpan en bestaat uit twee lagen. De onderste laag is een saus op basis van een roux van boter en maïsmeel en de bovenste is een ei-kaasmengsel. Beslist iets om eens uit te proberen.

Salades in alle soorten en maten en andere heerlijke gerechten met groenten voeren de boventoon in het deel Middag. Daarnaast zijn er verschillende broodjes op basis van pidedeeg. De salades zijn eenvoudig wat betreft bereiding en hoeveelheid ingrediënten. De rucolasalade bestaat uit rucola, olie, citroensap, olijven en tomaten. En dat is alles wat er nodig is om een heerlijke salade op tafel te zetten.

Boekenkrant

’s Avonds komt het vlees aan bod. Het vlees komt vooral in de vorm van kebab of in een stoofschotel. Ook hier valt de eenvoud op. De pilavs, vergelijkbaar met de Italiaanse risotto, zijn verrukkelijke bijgerechten om naast het vlees te serveren. Er is genoeg keuze, o.a. kikkererwtenpilaf, bulgurpilaf en pilaf met tuinbonen. Die laatste wordt hier binnenkort getest.

Na zonsondergang is het tijd voor zoetigheid. Verschillende cakes passeren de revue, allemaal even bijzonder en beslist de moeite van het bakken waard. Als je weleens in een Turkse supermarkt of bij een Turkse bakker komt zul je ongetwijfeld dat gebak met al die sliertjes hebben gezien en je hebben afgevraagd hoe dat gemaakt wordt. Yüce geeft in Turks tafelen twee recepten voor gebak met kadayif, zoals deze deegsliertjes in het Turks heten.

Turks tafelen bevat naast foto’s van de gerechten ook foto’s van Ankara, met daarbij de nadruk op het straatleven. Het leven in Ankara speelt zich veelal af op straat en dat zie je terug in de foto’s. Mooie foto’s van de theeverkopers, de markten en winkels waar je verse etenswaren kunt kopen. Sommige foto’s gaan richting vakantiekiekjes, zoals bijvoorbeeld de foto van de Galatatoren.

De recepten zijn goed te maken, dankzij de vaak eenvoudige bereiding en de duidelijke uitleg die Yüce geeft. Onderaan de recepten zijn vaak nuttige tips, extra uitleg en handige foefjes te lezen. De heldere vormgeving draagt zeker bij aan het gebruikersgemak.

In een recept staat iets wat vrijwel onmogelijk lijkt: een ontvelde tomaat raspen en het sap apart houden. Echter, de geraspte tomaat en het sap moeten daarna toch samen in de pan. Het zou een vertaalfoutje kunnen zijn. De vertaling is namelijk goed maar helaas niet vlekkeloos. Zo worden bijvoorbeeld de Karnibahar müccveri vertaald als Bloemkoolbeignets. Dan denk je aan bloemkoolroosjes die door een beslag worden gehaald en vervolgens worden gefrituurd. Dat is niet het geval want het betreffen een soort balletjes die lijken op de Köfte van linzen en walnoten op de pagina ervoor. Het woord irmik in Irmik tatlisi, een cake, is vertaald als semolina (=Italiaans) terwijl hier een Nederlands woord voor bestaat: griesmeel. In de Feestelijke lamsschotel wordt reuzel gebruikt. Dit kan niet, want reuzel is een soort varkensvet en het is moslims niet toegestaan om varkensvlees te eten.

Gelukkig zijn bovenstaande puntjes echt kleinigheidjes die het plezier in koken uit Turks tafelen niet bederven. Turks tafelen is namelijk een geweldig kookboek over de Turkse keuken. Voor iedereen die na een etentje in een Turks restaurant of een vakantie in Turkije zelf thuis al dat lekkere eten wil klaarmaken. Of voor iedereen die toe is aan nieuwe inspiratie in de keuken.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws

Turks tafelen