Zaterdag, 22 januari, 2022

Geschreven door: Hughes, Jan
Hengeveld, Ruth
Recensie door: Apon, Mirre

Twijgje

Groeien tot het zonlicht

[Recensie] Maak kennis met Twijgje. Twijgje wil net zo groot worden als een Moederboom, nou eigenlijk wil ze groeien tot het zonlicht. Maar ze merkt dat dat nog┬á niet zo makkelijk is. De seizoenen verstrijken en ze leert wat er nodig is om te groeien. Zo komen de paddenstoelen langs om haar via Moederboom te voeden en ze leert dat ze haar blaadjes bitter kan laten smaken zodat beestjes ze niet meer willen opeten. De mooiste en meest wijze les komt van Moederboom: wees geduldig, “wie langzaam groeit, zal stevig staan.”┬á En zo is het!

Wat is er nodig om te kunnen groeien tot het zonlicht? Het verhaal beslaat vier seizoenen en zo worden kinderen meegenomen en leren van alles over hoe bomen groeien. Hoe werkt dat bij de bomen in het bos? De diepere laag over wat er nodig is om te groeien en hoe moeilijk dat kan zijn wordt onder andere mooi weergegeven door het liedje dat Moederboom zingt voor Twijgje. Het boek is daarom zeker geschikt om lekker met kinderen in gesprek te gaan. Herkennen zij zichzelf in Twijgje?

Wat je je voorstelt bij een magisch jaar in het bos wordt magisch geïllustreerd door Ruth Hengeveld. Alleen de voorkant al, zijn het lichtjes? Nee, het zijn de paddenstoelen met hun sporen. Er komen verschillende seizoenen voor in het verhaal die met zachte kleuren worden ingekleurd. Het is een feest voor het oog.

Jan Hughes is redacteur en schrijver. Twijgje is haar eerste prentenboek. Hopelijk volgen er meer.

Yoga Magazine

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles