"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Uiteindelijk komt alles goed

Zondag, 2 mei, 2021

Geschreven door: Christina von Dreien
Artikel door: Nico Voskamp

Bewust vrede scheppen

[Recensie] Christina von Dreien (2001) is één van die jonge mensen die de wereld gaat verbeteren. Dat is zo te lezen het streven, maar misschien is de uitvoering minder eenvoudig dan het klinkt. Zo dient bijvoorbeeld Greta Turnberg de klimaatontkenners op stevige manier van kritiek, maar dat lost de wereldwijde vervuiling/opwarming niet op zolang we nog geen vuist kunnen maken tegen onbekommerd gif in de zee strooiende industrieën. Christina von Dreien laat op een ander vlak haar stem horen: ze vertelt hoe we zelf een volmaakte wereld kunnen scheppen.

In dit boek vertelt ze hoe zij tegen het huidige tijdsgewricht aan kijkt. Uitgeverij Akasha bracht het boekje uit. Subtitel: “Hoe we zelf een volmaakte wereld kunnen scheppen.” De teksten “komen voornamelijk uit het seminar in Salzburg van 29 augustus 2020 en zijn aangevuld met fragmenten uit andere seminars en Christina’s nieuwsbrieven.”

Christina is wat onze gepensioneerde meesters van de typetjes Kees van Kooten en Wim de Bie een ‘positivo’ zouden noemen. Ze heeft het weldadige vermogen om van alles de zonzijde te zien, om zware zaken licht te maken. Dat treft want er is veel werk te doen, onze aardbol is anno 2021 namelijk met een plaag overspoeld die Corona heet. Een plaag die voorlopig nog niet van plan is weg te gaan ook. Ze zegt er het volgende over:

“In tijden zoals deze kan het ons veel hoop en vertrouwen geven als we onszelf eraan blijven herinneren dat we niet alleen zijn, maar dat er overal heel veel mensen zijn die, net als wij, de wereld willen helen, en dat deze volmaakte wereld er ook zal komen. Want één ding is zeker: dit is niet het einde van de wereld en uiteindelijk komt alles goed.

Boekenkrant

De kracht van onze gedachten kan samen met de energie van onze gevoelens de hele wereld in positieve zin veranderen.

Als genoeg mensen op Aarde tegelijkertijd slechts één dag tevreden zijn met hun leven, zal het hele negatieve systeem ineenstorten. Alles kan van het ene op het andere moment veranderen.”

Dit is de kern van haar betoog. In de rest van het boek wordt die boodschap vaak herhaald en is steeds dezelfde: laat je niet bang maken. De ‘verhalenvertellers’ proberen je bang te maken zodat je hun opgelegde regels en verordeningen volgt (wat ‘hun’ beweegredenen zijn verduidelijkt ze jammer genoeg niet). Als je in ‘hun’ praatjes meegaat, word je negatief en kun je dus niet samen met alle andere positivo’s genoeg optimisme uitstralen om de huidige deplorabele toestand in de wereld te stoppen.

Waarschijnlijk, hopelijk, bedoelt ze het goed. Als iedereen het goede zou uitstralen, is de wereld een betere plek. Dat lijdt geen twijfel. Maar of daarmee een hardnekkig & dodelijk virus verdwenen is? Het is de vraag of je met dit soort omfloerste taal de mensen niet juist in de ontkenning jaagt. Of in de armen van virusontkenners/complotdenkers.

Komaan, we gaan ervan uit dat Christina het goede beoogt. Ze toont in elk geval moed en dat kan niet elke politicus haar nazeggen. Haar boodschap is die van liefde, van vriendschap, van vreugde. Dan hoeven we alleen maar blij zijn met ons eigen leven, één hele dag. Maar wel allemaal tegelijk. Oké, wie begint met aftellen?

Ook verschenen op Nico’s recensies


Laat hier je reactie achter:

5 reacties op “Uiteindelijk komt alles goed

  1. Het is niet zo moeilijk om een negatief en bedillerig artikeltje te schrijven, wel moeilijk is om enig niveau te tonen.

  2. Het boek meerdere keren gelezen en het ligt altijd in de buurt. (Trouwens ook de andere boeken uit de reeks.) Het is mijn medicijn om de negativiteit in de wereld het hoofd te bieden. Het tilt mij op. Het gaat over liefde en ik word mij steeds meer bewust van de liefde die ook om mij heen is.

  3. Leuk gevonden, “positivo”. Als je je ziel afstemt op Christina, dan kan je ontdekken dat het een laagje dieper zit dan je op het eerste gezicht denkt. Zoals ik het begrijp zegt zij: de mensen met een hogere frequentie (en verantwoordelijkheidsgevoel) zullen alle lage machten vervangen. Geen ruimte meer voor egoistisch gewin, of voor verschil (discriminatie) . Het enige wat geldt is onvoorwaardelijke liefde voor alles wat is. Onze taal en woorden zijn te beperkt om het uit te leggen. Echter, heel fijn en handig, als je open kunt staan voor de essentie van haar teksten. Dan zul je iets ontdekken. Iets wat ik in deze recensie niet teruglees. is het niet opgepakt? of gewoon weggelaten? Zoek het “iets”.

  4. Bijna niet voor te stellen. Sinds mijn 40ste las ik de boeken van Jozef Rulof. Het kostte me bij tijd en wijle best veel moeite. Nu 73 zie ik dit. De door jozef rulof aangekondigde eeuw van Christus wordt voor mij hiermee bevestigd. Dank Christine en alle mensen er omheen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur: