Zaterdag, 27 februari, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Veen, Evert van der

Ultieme bestemmingen

Het mooiste van onze wereld in Ć©Ć©n boek

[Recensie] Het is altijd een beetje arbritair: de ā€˜lijstjesā€™ met must-see en once-in-a-lifetime bestemmingen. Vraag het aan andere mensen en laat het door een andere redactie doen en je krijgt gegarandeerd andere locaties in een andere volgorde.

Toch is de aanpak van dit boek wel interessant om even te noemen. De redactie van de Lonely Planet reisgidsen stelde een lijst van duizenden items op die de moeite waard zijn. Dat was wel een beetje veel en daarom werd de lijst teruggebracht tot een shortlist al kun je 500 items nu ook niet echt weinig noemen. Die lijst werd binnen de Lonely Planet community gedeeld en ieder mocht zijn persoonlijke top 20 insturen.

Zo is uiteindelijk dit boek Ultieme bestemmingen tot stand gekomen dat blijkens de ondertitel De top 500 van beste plekken op aarde bevat. De inhoudsopgave is helder opgezet: 1 ā€“ 99, 100 ā€“ 199, 200 ā€“ 299, 300 ā€“ 399, 400 ā€“ 500.

De vermelding van deze 500 items is in veel gevallen zeer terecht en heel begrijpelijk als je kijkt naar de titels en begeleidende fotoā€™s. Slechts bij een klein aantal denk je misschien: dit had er voor mij niet persĆ© in hoeven te staan. Het westen en midden van Europa is zeer goed vertegenwoordigd en naar verhouding is Nieuw-Zeeland ook behoorlijk aanwezig.

Wordt Vervolgd

Een aantal items moet het zonder foto doen, anderen hebben een kleine(re) foto maar er zijn gelukkig ook vele items met een royale, paginagrote foto. Pas dan komt een bestemming echt tot leven. Iets dat eigenlijk over de gehele linie zou moeten gelden.

Natuurlijk zijn andere keuzen denkbaar en mist met name de kunst- en cultuurliefhebber bepaalde steden. Dat neemt niet weg dat er in dit boek veel te beleven valt en daar zal het voor de gemiddelde lezer ook wel bij blijven in een boek dat de wereld als achterland heeft. Al dit moois valt nu eenmaal niet allemaal persoonlijk te bekijken. Elk item heeft beknopte informatie waarin je soms de historische achtergrond mist maar dat is binnen het raamwerk van dit boek niet goed mogelijk. Het is ook vooral een belevingsboek al eindigen veel items wel met het enthousiasmerende kopje ā€œErheen!ā€  

Misschien is het aardig om de top 3 te noemen. Echt verrassend vind ik nummer 1: Petra in Jordaniƫ, de oude stad van de Nubiƫrs waarvan de foto van de schatkamer, genomen vanuit de kloof, iconisch is te noemen. Petra behoort tot het werelderfgoed en is in 2007 zelfs tot ƩƩn van de zeven wereldwonderen uitgeroepen.

Nummer 2 heeft ook een magische klank: de GalƔpagos eilanden. Deze hebben daarnaast een belangrijke wetenschappelijke betekenis omdat Charles Darwin hier onderzoek deed en aan de hand daarvan tot zijn evolutietheorie kwam.

De Ulura-Kata monoliet in de woestijn van Australiƫ staat op nummer 3. Het is een indrukwekkende berg van 348 meter hoog die ineens oprijst uit een verder vlak landschap. Niet heel veel mensen zullen die in werkelijkheid hebben gezien of gaan zien want hij ligt afgelegen en het landklimaat is uitputtend voor de reiziger. De Sossusvlei woestijn in Namibiƫ bestaat uit zand en is de oudste op aarde, oorspronkelijk was het een meer (nummer 166).

Schitterend is nummer 9: Salar de Uyunri, een enorme zoutvlakte in Bolivia. Wanneer het heeft geregend, is het alsof je in de wolken zweeft zoals op de foto zichtbaar is.

De Grand Canyon in Amerika ontbreekt natuurlijk niet maar komt op de kleine foto niet goed tot zā€™n recht. Het liefst zou je van alle items een paginagrote foto willen zien zodat je de plaats intenser kunt beleven. Een minder bekende maar niet minder fraaie canyon is die van Quebrada de Humahuaca in ArgentiniĆ« die op nummer 111 staat.

Opmerkelijk zijn Jeruzalem op nummer 25 en CappadociĆ« in Turkije op nummer 46. In deze streek vormen de bergen van tufsteen een sprookjesachtig landschap. Interessant is ook de christelijke cultuur uit de eerste eeuwen van het christendom. Uit eigen ervaring weet ik dat er schitterende rotskerken met fraaie frescoā€™s zijn te zien. De bergen van Zhangjiajie in China zijn net als die in CappadociĆ« smal en hoog maar toch weer anders. Wel fascinerend en daarom terecht opgenomen op nummer 433.

Van heel andere orde is Auschwitz Birkenau op nummer 68. Ook met de Tweede Wereldoorlog verbonden zijn de invasiestranden van NormandiĆ« op nummer 280. Voor veel mensen iets dat ze graag een keer gezien willen hebben en inderdaad zeer indrukwekkend door de vele musea die de hevige strijd in fotoā€™s, films en historisch materiaal in beeld brengen.

Er is veel indrukwekkende natuur te zien in dit boek: de Great Blue Hole bij het eiland Belize is een cirkel van ruim 300 omtrek en 124 meter diepte. Zelfs op de kleine foto zijn de diepblauwe kleuren in hun schakeringen schitterend om te zien. Hij staat op nummer 213.

Interessant is Skara Brae op het eiland Orkney bij Schotland. Door een storm in 1850 werd deze stad uit het stenen tijdperk blootgelegd en hij bleek door het zand verrassend goed geconserveerd te zijn. Hij staat op nummer 176.

Nederland is vertegenwoordigd met het Rijksmuseum in Amsterdam, bescheiden op nummer 326 maar het heeft toch een plaatsje gekregen.

Op de laatste plaats (500) staat Pamir Tadzjikistan, een bergplateau op 3000 meter hoogte.

Ultieme bestemmingen is een prachtig boek dat de lezer handzaam langs hoogtepunten in de wereld leidt!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles