Zaterdag, 29 december, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Stil, Jacqueline

Van de goden bevrijd

Spirituele thriller over het naderend einde van de wereld

Dit spannende boek van Berend Warrink is zijn derde. Al zijn boeken zijn spiritueel en zo ook deze.  Van de goden bevrijd begint als hoofdpersonage en spion Bob zich met zijn minnares Aya laat insluiten in een museum. Daar komt hij er achter dat zij een godin is, en dat de soemerische goden een Apocalyps plannen. Daarbij wordt de aarde geoordeeld en komt tot zijn einde.

Bob wil dat voorkomen en steelt daartoe een tanker met levenswater, dat alles geneest. Hij weet het zo te manipuleren dat er een strijd ontstaat tussen twee gegadigden om koning te worden in het Waterman tijdperk. Het gaat tussen de wrede oorlogsgod Mars en de mildere Neptunus, god van de zee. Deze twee willen beide het einde der tijden inluiden.

Bob wil dat Neptunus het wint, omdat Mars mensen met een genetisch defect niet wil sparen, en Neptunus wil dat wel. Hij wil er voor iedereen zijn. De strijd vindt plaats op de Dam in Amsterdam en in het Paleis op de Dam. Een mooie dynamische afbeelding daarvan is te zien op de kaft van het boek. Tijdens de strijd tussen de twee goden rijst de vraag of er nog een Apocalyps komt als de goden er niet meer zijn.

Het boek is verlucht met citaten uit diverse godenboeken en tekeningetjes, afbeeldingen van goden. Wat wel vreemd is, is dat de soemerische goden gelijk gesteld worden aan de Grieks/Romeinse goden en zelfs met de Zuid-Amerikaanse. Voor zover ik weet hebben deze goden wel veel dingen gemeen, maar zijn niet hetzelfde.

De citaten uit de Bijbelse Apocalyps worden ook 1 op 1 door de goden ge√Įnternaliseerd, alsof zij het zelf hebben uitgevonden. Of dat ook waar kan zijn weet ik niet.¬†Verder wordt het boek bevolkt door mysterieuze zaken als igigi’s en duranki’s. Wanneer de lezer niet bijhoudt wat dit is, is het boek lastiger te volgen.

Kort om, zeer onderhouden boek, dat je een nieuwe kijk op de godenwereld biedt, tegelijkertijd een mooi liefdesverhaal over Bob en zijn vrouw Marjolein. Marjolein is boos over het vreemdgaan van Bob, en dan besluit hij om te kiezen voor Marjolein. In de loop van het verhaal, wanneer de strijd tussen de goden bezig is, worden Marjolein en Aya vriendinnen, en waar dat toe leidt moet je zelf maar lezen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles