"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Van de radar

Zaterdag, 19 september, 2020

Geschreven door: Frank van Zwol
Artikel door: Henk Vlaming

Rauwe achtervolging met moorddadige overmacht versus slim vernuft

[Recensie] Een beroepsavonturier die een thriller schrijft over een ex-marinier, dat moet wel gooi- en smijtwerk opleveren. En ja hoor, binnen dertig pagina’s passeren een moord, een moordaanslag en een vermissing de revue. De mooie vrouwen zijn er ook, van wie er eentje uiteraard tussen de lakens schuift bij de held annex hoofdpersoon. Het etiket ‘mannenboek’ past naadloos op Van de radar.

Maar wel eentje van het betere soort. Hoe moordzuchtig het verhaal ook is, er vloeit amper bloed. Vechtpartijen ontbreken en de held is allerminst onkwetsbaar, hoewel duidelijk is dat hij in het winnende kamp zit. Van de radar is om meerdere redenen een aanrader. Allereerst vanwege het wonderschone maar o zo ruige noord-Noorwegen. Woeste bergen, eenzame streken, onherbergzame landschappen en heldere maar levensgevaarlijke fjorden vormen het goed beschreven decor.

Voortleven onder andere naam

Het tweede pluspunt is het waarheidsgehalte. Van de radar is gebaseerd op de verdwijning van Arjen Kamphuis, een IT-expert die in 2018 spoorloos verdween in noord-Noorwegen. Nooit is zijn stoffelijk overschot gevonden, de Noorse politie heeft hem inmiddels doodverklaard. Maar in het wereldje van cyber-experts doet het hardnekkige gerucht de ronde dat hij leeft onder een andere naam. Deze spraakmakende verdwijning is het uitgangspunt van Frank van Zwols thriller. De ware feiten rond Kamphuis’ verdwijning zijn vervlochten met de fantasie over wat er gebeurd zou kunnen zijn. Arjan Kamphuis heet in Van de radar Laurens Olthoff. Ze hebben beiden rossig, halflang haar, ze dragen beiden een fietsbril en beiden ondernamen wel vaker wandeltrips in woeste gebieden. 

Boekenkrant

Het verhaal begint als Olthoffs zakenpartner wordt vermoord omdat die op geheime informatie stuitte, waarvan de sleutel in Noorwegen ligt. Als Olthoff zich ermee bemoeit, krijgt hij een Amerikaans doodseskader achter zich aan. Olthoff wist al zijn digitale sporen uit en probeert te ontsnappen uit het land. Ook hoofdpersoon Tom Brandt mengt zich in deze zaak, een Nederlandse geheim agent die onder de dekmantel van fotograaf de geheime informatie veilig probeert te stellen. Het gevolg is dat het moordcommando ook hem op de korrel neemt. Zo wordt hij binnen de kortste keren in de val gelokt en opgesloten in een vrieskist.

Van de radar beschrijft een nagelbijtende achtervolging, het derde pluspunt, waarbij vernuft het probeert te winnen van moorddadige almacht. De slechteriken merken elke digitale voetstap binnen luttele seconden, of het nu een telefoontje is of een pintransactie. De opgejaagde Olthoff gebruikt al zijn cyberkennis om de gehaaide tegenstander te misleiden.

Eigentijds boevenverhaal

Van de radar ontpopt zich tot een eigentijds boevenverhaal voor volwassenen. De achtervolging door noord-Europa, het hoge tempo, de overmacht van achtervolgers, de permanente dreiging, het doodsgevaar, slimheid, het zit er allemaal in. Maar wel in een modern jasje, want het draait om internationale belangen van informatie voor wereldmachten. 

Is Van de radar dan smetteloos? Nee, dat ook weer niet. De diepgang stelt weinig voor. Diepere lagen zijn er niet en de personages zijn ook eenvoudig. Behalve hoofdpersoon Tom Brandt, die is wel heel erg een supermens. Zelfs als hij geboeid in zee wordt gegooid, met een blok beton aan zijn voeten, ontsnapt hij met speels gemak. Paniek, posttraumatisch stresssyndroom? Welnee, hij neemt een warm bad, eet wat, gaat lekker slapen, waarna hij weer het heertje is. En waar de moordenaars de vluchtende Olthoff kwijt zijn, weet superman Brandt hem al snel op te sporen met een beetje logisch nadenken.

Geloofwaardig, ho maar. De auteur heeft hier echter geen boodschap aan, die voorziet de lezer van een ankerpunt te midden van snijdende spanning. De echt gebeurde vermissing krijgt in Van de radar een uitleg die zomaar waar zou kunnen zijn. Fantasie die de werkelijkheid overtuigend de baas is, het is heerlijk om er eventjes volop in mee te gaan.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: