Donderdag, 9 december, 2021

Geschreven door: Bijl, Martine
Recensie door: Veen, Evert van der

Van dit en dat en van alles wat

Losse impressies

[Recensie] De titel van dit boek Van dit en dat en van alles wat is ontleend aan een gezegde dat Martine Bijl vaak bezigde. Het boek is een palet van nagelaten documenten, brieven, emails, speeches, dagboeken en theaterteksten en is samengesteld door haar echtgenoot Berend Boudewijn. Uit de jeugdherinneringen van Martine Bijl blijkt dat er bij haar thuis vaak een gespannen sfeer was vanwege de moeizame relatie tussen haar ouders.

In Van dit en dat en van alles wat komt Martine Bijl naar voren als de sympathieke en getalenteerde vrouw met een vaak lichtvoetige toon in haar taalgebruik zoals we ons haar herinneren. Tegelijk kan in die ogenschijnlijke luchtigheid een maatschappelijk thema stevig aan de orde worden gesteld.

Van dit en dat en van alles is een verzameling impressies die een goede indruk geeft wie Martine Bijl was en zoals we haar ook wel kennen uit allerlei programma’s waarvan het meest recent Heel Holland bakt. Toen zij vanwege een hersenbloeding niet meer kon presenteren, nam André van Duin haar taak over.

Het boek is – mede door de foto’s –  allereerst interessant voor de fans van Martine Bijl. Zij krijgen in Van dit en dat en van alles wat de kans om haar beter te leren kennen. Het boek is een aardige staalkaart van haar artistieke werk dat hier bij elkaar is gebracht. Het nadeel van een dergelijk palet is dat zo’n boek geen innerlijk verband heeft en geen doorlopend verhaal vertelt want de overgangen tussen de hoofdstukken zijn daarvoor te groot.

Trouw

Martine Bijl was een veelzijdige en creatieve vrouw: zij maakte programma’s voor tv en theater, was zangeres en actrice. Ook – of juist in de eerste plaats volgens Berend Boudewijn – was zij actief als schrijfster en vertaalde tv series, liedteksten en musicals. Haar laatste boek Rinkeldekink was zeer persoonlijk van aard en ging over de moeilijke periode na haar hersenbloeding.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles