Maandag, 9 oktober, 2017

Geschreven door: Bierman, Annette
Artikel door: Cadée, Gerhard C.

Van gildekast tot schoenendoos

Nederlandse Simpliciaverzamelingen

[Signalering] Aankoop “voor een habbekrats” van een ladekastje uit overtollig materiaal van het Leids Herbarium was Raymond van der Hams aanleiding zich te verdiepen in de inhoud: een collectie simplicia (enkelvoudige natuurlijk geneesmiddelen).

Hiermee maakte de vroegere apotheker zelf zijn medicijnen (composita). Samen met Annette Bierman (historica farmacie) zocht hij de nog in Nederland aanwezige simpliciacollecties, en bovendien alle in veilingcatalogi en krantenadvertenties vermelde exemplaren. Het merendeel stamt uit Nederland, vele zijn inmiddels spoorloos of verdwenen. Zij bezochten en fotografeerden alle overgebleven collecties en dit fraai uitgegeven boek, Van gildekast tot schoenendoos, Nederlandse Simpliciaverzamelingen, is het resultaat. De auteurs probeerden zoveel mogelijk herkomst en geschiedenis te achterhalen, de prachtige foto’s laten ons meegenieten van de inhoud en de manier waarop die bewaard werd.

Soms schitterende kabinetten in musea, maar ook eenvoudige schoenendozen. Kleine simpliciacollecties in de handel dienden tot 1974 als leermiddel voor apothekersassistenten. Nu is dat overbodig geworden. Dit boek ontsluit een interessante geschiedenis en misschien komen nu nog meer collecties boven water.

Heaven

Eerder verschenen in Natura