"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Van honingbij tot hagelslag

Zaterdag, 14 augustus, 2021

Geschreven door: Joël Broekaert, Marieke van Ditshuizen
Artikel door: Katelijne van Alem

“Taugé bestaat uit de kiempjes van een boon uit Azie: de mungboon”

De auteur

[Recensie] Joël Broekaert is culinair journalist en restaurantrecensent bij gerenommeerde kranten en tijdschriften, tv-programmamaker en schrijver over eten. Hij staat bekend om zijn gedegen onderzoek en schrijft met een aanstekelijk genoegen vanuit zijn fascinatie voor eten, smaken en ingrediënten.

De illustrator

Marieke van Ditshuizen heeft al tientallen (voor)leesboeken, prentenboeken en educatieve uitgaven geillustreerd. Haar stijl is fris en tijdloos, met veel fantasie en een vleugje nostalgie. Voor dit boek gebruikte ze uitsluitend de drie primaire (druk)kleuren, wat bijzonder prachtige illustraties oplevert!

Boekenkrant

Verhaal

Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt?
Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

Kleurenkalender

De kleurenopbouw in het boek is erg mooi. Er is een leidraad te vinden hierin, een soort kleurenkalender. De kalender begint bij het slapende zaadje in een winterwit januari. Bij de geboorte van het plantje krijgen de pagina’s wat kleur. Zo gaan we door in de diverse seizoenen, dit komt mooi tot zijn recht. Herken je de kleuren vanuit de diverse seizoenen en het fruit en de planten die je dan ziet?

Vormgeving

De kaft van dit boek is stevig en laat direct zien wat het onderwerp is: de oorsprong van ons voedsel, de plant. Het boek is gedrukt op papier met het FSC-keurmerk.

We volgen het hele verhaal van een zaadje naar een plantje, met mooie gedetailleerde illustraties. De tekst staat in verschillende blokken, en afwisselend in groter en kleiner lettertype. Het leest prettig en is goed informatief.

Voor kinderen wel fijn om het in delen te lezen en dat mis ik een beetje in dit boek: een duidelijke inhoudsopgave. Het verhaal is doorlopend, met steeds wel een nieuw onderdeel dat door grote letters wel aangekondigd wordt. Maar toch had iets meer structuur en opbouw voor mij persoonlijk fijner geleken.

Het boek is met maar drie kleuren gemaakt, zo valt achterin te lezen. Bij elke tekening schilderde Marieke de kleuren knalroze, citroengeel en felblauw op een apart vel. Door ze daarna in de computer over elkaar te leggen, kon ze de kleuren mengen. Het is leuk om met deze wetenschap de illustraties opnieuw te bekijken.

De informatieve gedeeltes zijn mooi omschreven, op een manier die iedereen goed bij zal blijven. Het boek is geschikt voor jong en oud. Het draagt ook een aantal levenslessen in zich mee vind ik, ik sluit deze recensie graag af met een stukje uit dit mooie boek:

“Als je iets wilt opbouwen in het leven, dan heb je een stevige basis nodig. Dat is voor planten niet anders dan voor mensen. Het is niet voor niets dat een babyplantje als eerste een worteltje uit het zaadje steekt. Wortels zorgen voor houvast. Ze verankeren de plant stevig in de grond, zodat die niet wegwaait als het stormt of omvalt als er iemand langsloopt.”

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles