Zaterdag, 17 augustus, 2019

Geschreven door: Dorosheva, Sveta
Artikel door: Pontororing, Rita

Van klein tot groots, Anne Frank

Nooit vergeten

[Recensie] Een bijzonder boek dat nu geschreven is voor jonge kinderen. Wat gelijk opvalt zijn de illustraties in zwart-wit en de geblokte illustraties in oranje-achtige kleuren. Het is het zelfde oranje dat gebruikt is voor de cover. Door deze afwisseling van kleuren springt de illustratie van het dagboek eruit. Net alsof deze afwisseling  aantoont hoe belangrijk dit dagboek is voor de wereld.

Het dagboek van Anne Frank kennen velen. Voor hele jonge kinderen zal dit een kennismaking zijn met Anne Frank. De teksten zijn kort en bondig. Helder en begrijpelijk. Op elke bladzijde passen de illustraties zeer goed bij de tekst en geven een heel goed tijdsbeeld. Dat is zo sterk in dit boek dat geen aandacht schenkt aan details maar er voor zorgt dat er wel een realistisch beeld ontstaat.

Het boek vertelt bijvoorbeeld over de ontdekking van het Achterhuis, de treinreis naar een concentratiekamp en het verdriet van Annes vader die als enige de oorlog overleefde. Ook hier wordt de grote lijn aangehouden, en geven  de illustraties een goed beeld van de verdrietige situatie.

De illustraties kunnen met oudere kinderen bekeken en besproken worden. Bijvoorbeeld de bladzijden bekijken en bespreken waarop vertalingen van het dagboek te zien zijn. Met elkaar in gesprek waarom iedereen het dagboek van Anne Frank moet kennen.

Archeologie Magazine

Een waarheidsgetrouw boek, dat iedereen moet kennen en dat zeer goed geschreven en geïllustreerd is voor jonge kinderen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles