Zaterdag, 30 mei, 2020

Geschreven door: Dam, Arend van
Wolf, Alex de
Artikel door: Pontororing, Rita

Van oma mag alles

Alles?

[Recensie] De titel en de cover triggeren zonder meer. Verwachtingsvolle blik “wat zou er allemaal mogen van oma” en commentaar “ik denk dat niet alles mag”,  dat kun je verwachten.

En daar gaat het om in Van oma mag alles; mag er echt van alles? Loes en Bram worden door oma van school gehaald. Op weg naar huis komen er situaties voor waarin Bram gokt dat van oma alles mag en waarbij Loes zo haar twijfels heeft. En natuurlijk beslist oma.

Evenals in de vorige twee deeltjes Opschieten oma en Met opa op avontuur is aan de gekleurde dialogen af te lezen wie er aan het woord is. De drie verschillende kleuren tekst staan voor oma, Loes en Bram. Alle drie en ook opa staan afgebeeld op de “kennismakingspagina.”

Het boekje is heel eenvoudig en waar in Opschieten oma wat actievere situaties voorkomen zijn deze in dit deel minder. Blijft staan dat het idee een boekje waar oma een rol speelt, leuk blijft. Arend van Dam bedacht een leuke serie rond grootouders en kleinkinderen. Jammer dat in dit deel  de vaart wat ontbreekt doordat alles zo voorspelbaar is. Er zit weinig variatie in het verhaal.

Scènes

De illustraties van Alex de Wolf daarentegen blijven leuk en kleurrijk en herkenbaar bij elk deel.

Het boekje sluit af met een Opa/Oma diploma voor grootouders die weten wat wel en wat niet mag. Al met al een aardig deel uit de opa/oma serie, waarbij dit deel wat saai uitpakt.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles