"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Van twee Vikingen

Zaterdag, 2 mei, 2020

Geschreven door: Imme Dros, Harrie Geelen
Artikel door: Rita Pontororing

Vikingzangen

[Recensie] In Van twee Vikingen maken we kennis met  Luuk en Lars, een tweeling die ontzettend graag met hun sloep het zeegat uit wil, naar Amerika. Beide jongens dromen daarover  want een echte Viking droomt van de zee. En deze tweeling wil een echte Viking zijn. Zoals ze eerder in Van twee Ridders als twee stoere ridders draken en monsters wilden overwinnen.

En nu willen Luuk en Lars Viking zijn, vanuit huis, tuin, en sloot de zee op. Met een drakenschip, Luuk als stuurman en Lars als zanger. “Ze hadden het erover hoe ze later de sloot af zouden gaan, over het meer, het zeegat uit, en naar Amerika.”

Imme Dros vertelt over  de avonturen die de tweeling Luuk en Lars graag willen beleven als Vikingen. In hun tuin fantaseren ze er op los. Tussen de fantasieverhalen van de jongens komen we ook aardig wat te weten over de Vikingen. Dit boek bestaat uit meerdere Vikingverhalen en de wereld van twee jongens die erop los fantaseren. Allereerst lezen we over Wodan, de allergrootste Vikinggod de god van wodansdag, en over zijn sterke zoon Donar. Deze zoon ging nooit op pad zonder zijn hamer. Op een dag gaat het mis, de valse koning IJsreus krijgt de hamer te pakken. Hoe Donar zijn hamer terugkreeg? Dat lezen we in het volgende Vikingverhaal “Het roeilied van de Hamer.”

In de andere twee verhalen vertelt Imme Dros eveneens een deel van de geschiedenis over de Vikingen.  Het  begin van het volgend verhaal wordt onderscheiden door een schild met de titel van het verhaal er op en aan weerskanten van het schild de tweelingen afgebeeld.

Heaven

Daar tussendoor laveren als het ware de verhalen van Luuk en Lars en hoe zij hun fantasieën de vrije loop laten.  Het verschil tussen de geschiedenis van de Vikingen en de fantasiewereld van de tweeling valt op door de illustraties van Harrie Geelen. Kleurig en fantasierijk mooi aansluitend bij het fantasiespel van de jongens.

De illustraties bij de Vikingen zijn echte Vikingbeelden, fors, geen alledaagse figuren. Ook suggereren de illustraties dat het Vikingsymbolen zijn.  

Kortom een knap vervlochten verhalenboek zowel wat de verhalen betreft als de illustraties.  Kinderen leren op een leuke manier over Vingen. Bovendien zullen zij zich herkennen in de fantasiewereld van de tweeling. De verhalen zijn wel lastig en lang. Dus voorlezen is aan te bevelen voor 7+.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles