Zaterdag, 2 januari, 2021

Geschreven door: Geffen, Lidwien, van
Artikel door: Alem, Katelijne van

Van winterkrans tot zomerdans

“er waren eens drie koningen, zij kwamen van heel ver” 

De auteur en illustrator

[Recensie] Lidwien van Geffen werkte als kunstzinnig ruim 25 jaar in de reguliere zorg, daar regisseerde ze ook 10 jaar lang de kerstspelen en Het paasspel van Jozef van Arimathea. Van 1999 tot 2010 gaf ze onder andere cursussen over de jaarfeesten, sprookjes en de Kalevala, alsook lezingen over mijn werk in de ouderenzorg. Sinds 2010 bestaat de Aunya leer- en werkplaats. Deze onderstreept het belang van de jaarfeesten en wil dit op diverse manieren uitdragen. Een van de activiteiten is het maken van kinderboeken. Ze heeft kinderboeken, informatieve boeken en kunstboeken gemaakt, die in eigen beheer worden uitgegeven.

Verhaal 

In dit sfeervolle prentenboek voert Lidwien van Geffen de lezers door de seizoenen en langs de belangrijkste feesten in het jaar. Een heerlijk kijk- en voorleesboek waarin het karakter van elk feest in de tekst en de tekeningen wordt uitgebeeld.

Archeologie Magazine

Van Lidwien van Geffen verschenen eerder bij Uitgeverij Christofoor de kartonboekjes Van lente tot zomer en Van herfst tot winter.

Seizoenen

Wat doen jullie thuis tijdens de verschillende feesten van het jaar en tijdens de seizoenen? Dit boek zal je allerlei ideeën geven en kan goed aansluiten op wat jullie thuis al doen. Of een mooie inspiratiebron zijn! Heb je bijvoorbeeld weleens een adventskrans in Adventstijd gemaakt of een bloemenkrans met Sint Jan gemaakt?

Rijm

Alle teksten in dit boek staan op rijm. Zou jij ook eens een rijmpje kunnen maken? Je zou nu het rijmpje over de Drie koningen kunnen lezen en  de illustratie kunnen bekijken, wie weet vind je het leuk om er vervolgens ook een rijmpje over te schrijven!

Vormgeving  

Sfeervol en vriendelijk boek. De kaft heeft een lieflijk uiterlijk, je wilt graag meelezen met de jongen en het meisje en al hun poppen en knuffels. Een geweldig boek dat een inkijkje geeft in de verschillende seizoenen en jaarfeesten en ook zeker de nodige inspiratie zal geven voor in het gezin of op school. Alles komt langs, zo lees je bijvoorbeeld over Sint Nicolaas en het Kerstwonder, maar ook over Moeder Aarde en over de lentetuin.

De illustraties met kleurpotlood zijn zeer aansprekend en puur voor het jonge kind. Kinderen zullen zich erin herkennen en het leuk vinden alle diertjes in het boek te zien die de feesten en seizoenen vergezellen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles