Donderdag, 13 januari, 2022

Geschreven door: Dirven, Ron
Vliet, Masha van
Recensie door: Veen, Evert van der

Vanwege Vincent

Van Gogh als inspiratiebron

[Recensie] Het is een originele en tegelijk voor de hand liggende gedachte om terug te keren naar de omgeving waarin Vincent van Gogh opgroeide. De natuur was belangrijk voor hem, eerst als religieuze bron van inspiratie, later meer vanuit een romantische beleving.

In dit boek Vanwege Vincent krijgt het Brabantse platteland volop aandacht als de natuurlijke context van Vincent van Gogh en worden politieke en religieuze achtergronden van de 19e eeuw geschetst als maatschappelijk kader. Daar in de hei was het zoo mooi luidt de titel van een hoofdstuk, ontleend aan een citaat van Vincent, waaruit zijn liefde voor de natuur duidelijk blijkt.

In de tijd van Vincent van Gogh werd het boerenleven opnieuw ontdekt als bron van artistieke inspiratie. In zijn schilderij Herinnering aan Brabant uit 1890, dat in dit boek is afgebeeld, komt dat heel sterk tot uiting.

Het is een mooie gedachte om de plek waar het gezin van Gogh heeft gewoond nu aan te bieden aan kunstenaars. Zij kunnen zich hier laten inspireren door de natuur die Vincent ook heeft gezien. Zo is een voormalige kosterswoning omgebouwd tot verblijfplaats voor kunstenaars. Allerlei fotoā€™s van gebouwen laten de geschiedenis herleven en zo komt Vincent toch wel dichterbij. Begrijpelijk dat kunstenaars op deze manier, in het AiR project (Artist in Residence), graag dicht bij de bron willen zijn. Mooi zijn de vele fotoā€™s waarop kunstenaars aan het werk zijn. In 2021 is er een nieuw gastatelier op landgoed De Moeren gerealiseerd, een plek waar het gezin van Gogh waarschijnlijk wel heeft rondgewandeld.

Hereditas Nexus

In dit alles wordt zichtbaar dat dit AiR project echt functioneert. Het boek biedt zo een levendig beeld van kunstenaars die ieder op hun eigen wijze en met hun eigen materialen iets tot stand brengen. Het is niet zo dat je in alles de geest van Vincent direct herkenbaar terug ziet maar wat je nĆ­et ziet is de inspiratie die er van hem en van de plaats waar hij opgroeide, uitgaat naar mensen vandaag. Zo leeft de geest van Vincent van Gogh voort in hedendaagse schilders en dat is gewoon mooi om te zien.

Prachtig zijn ook de fotoā€™s van kunstwerken die in de natuur zijn gemaakt en opgaan in het omringende groen. De fotoā€™s worden vergezeld van poĆ«tische impressies

Daarnaast hebben vrijwilligers een verrijdbaar paviljoen gebouwd waarin kunstwerken geƫxposeerd kunnen worden en is er een bloemencorso in Zundert. Ook zijn er wandelingen in de omgeving.

Het werk van Vincent van Gogh is duidelijk herkenbaar in werken als Starry night, een muurschildering van een Amerikaanse vrouw, in diverse werken met zonnebloemen en in schilderijen als Boomwortels en Regen in Anvers.

Vanwege Vincent verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling die van 18 december tot 1 mei in het stedelijk museum van Breda te zien is en ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het AiR programma (Artist in Residence).

Dit boek laat zien dat hedendaagse kunstenaars zich graag laten inspireren door een bekende naam en daarin toch hun eigenheid duidelijk weten te bewaren want hun artistieke uitingen zijn voldoende zelfstandig om geen copieƫn van Vincent van Gogh te zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles