Zondag, 18 oktober, 2020

Geschreven door: Berendsen, Hein
Artikel door: Veen, Evert van der

Verhalen van hoop

Hoop vanuit ons dagelijks bestaan

[Signalering] De titel wekt verwachtingen: verhalen die iets uitstralen en waar mensen moed uit kunnen putten. In veel verhalen zit een zekere diepere spirituele, soms ook esoterisch getinte dimensie over ontmoetingen met engelen en gestorven mensen of inspirerende visioenen. “Er is meer tussen hemel en aarde” is de gedachte op de achtergrond die de auteur heeft aangezet om deze gebeurtenissen die hij tegenkwam in dit boek Verhalen van hoop te bundelen.

Er zijn mooie, korte verhalen over mensen in bijzondere omstandigheden zoals de huilende vrouw in het ziekenhuis die niet kan bidden. Wanneer de bezoeker tegen haar zegt dat haar tranen haar gebed zijn, is dat voor haar een bevrijdend inzicht. Een ander verhaal vertelt over twee mannen die met elkaar in gesprek zijn waarbij de een vol zit van zijn problemen en daar steeds over praat. De ander luistert geduldig en plukt op een gegeven moment een madeliefje en laat die aan de ander zien. Deze eenvoudige geste breekt iets in hem open en ineens ziet hij de schoonheid van de natuur om zich heen. Via dit madeliefje maakt hij weer contact met zijn omgeving en ontdekt dat er meer is dan alleen zijn eigen moeilijkheden.

De verhalen zijn zeer uiteenlopend en de hoop komt niet overal even krachtig naar voren. Een aantal verhalen vertelt louter over gebeurtenissen waarin de diepere emotionele laag lijkt te ontbreken.

Technisch Weekblad

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles