Zaterdag, 15 mei, 2021

Geschreven door: Ram, Roëll de
Artikel door: Veen, Evert van der

Verliefd op Europa

De meest bijzondere plekken in Europa

[Recensie] Roëll de Ram schreef eerder het boek Verliefd op Nederland en heeft als oprichter van het reisblog WeAreTravellers veel praktische reiservaring. In Verliefd op Europa neemt zij de lezer, die hopelijk de potentiële reiziger wordt, mee door alle landen van Europa: “Dit boek is een ode aan Europa en laat je kennismaken met de meest bijzondere plekken” (p. 5).

Verliefd op Europa is een kennismaking met Europa in vogelvlucht, een allereerste verkenning van alle landen die door bondige, sprekende teksten én smaakvolle foto’s vol sfeer uitnodigt tot een nadere kennismaking. Een aantal thema’s wordt speciaal uitgelicht: stranden, steden, eilanden, hikes. De mooiste items op dit gebied worden hier op een rijtje gezet.

Hoe kort de teksten ook zijn, toch kun je uit dit boek het een en ander leren. Zo was voor mij nieuw dat Griekenland maar liefst 6000 eilanden heeft waarvan er 277 worden bewoond. De fraaie foto’s van diverse eilanden zijn bijzonder sfeervol: je krijgt er echt zin in om er heen te gaan! Ook Kroatië is rijk aan eilanden en telt er zo’n 1000.

Italië is natuurlijk bekend vanwege zijn wereldberoemde steden vol kunst en cultuur en andere toeristische hoogtepunten. Die worden uiteraard benoemd want daar kun je in een dergelijk boek nu eenmaal niet omheen. Iets minder bekend wellicht maar absoluut schitterend – dat weet ik uit eigen ervaring – is de kuststreek Cinque Terre, genoemd naar de vijf authentieke plaatsjes aan de kust die je via een prachtig kustpad, hoog boven de zee, kunt bezoeken.

Archeologie Magazine

In Zwitserland zijn fraaie treinreizen mogelijk; bekend zijn de Bernina Express en de Glacier Express. Aardig om te lezen is het pleidooi om Slovenië te bezoeken, een minder bekend land dat echter veel te bieden heeft zoals het meer van Bled. Op de rivier Soca kan geraft worden.

Frankrijk is overbekend en behoeft daarom geen nadere aanbeveling. Nieuw voor mij was de Camargue met roze zoutmeren en flamingo’s.

Het Ruhrgebied van Duitsland heeft geen aantrekkelijke klank maar veel van deze –voormalige – industrie behoort nu tot het cultureel erfgoed. Voor de liefhebber!

De Faeröer eilanden zijn buitengewoon fraai aan de foto’s te zien evenals Groenland maar het aantal toeristen zal toch bescheiden blijven en dat is voor de natuur misschien ook maar beter…

De landen van de Balkan worden – te – kort belicht en dat lijkt me gezien cultuur en landschap niet helemaal terecht. Lapland daarentegen krijgt wel uitgebreide aandacht.                 

Dit boek is geen reisgids maar een prachtig geïllustreerde wegwijzer die vooral sfeer uitstraalt en hinten geeft: boeiende tips voor de bezoeker en suggesties voor overnachtingen in ons ‘eigen’ Europa.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles