Zaterdag, 26 oktober, 2019

Geschreven door: Stok, Barbara
Artikel door: Groot, Denise de

Vincent en de zonnebloemen

Wat zou Vincent nou weer gaan schilderen?

[Recensie] Vincent is een kunstenaar en hij kan prachtig schilderen. Hij schildert alles, van mensen tot bomen en van dieren tot schoenen. In het boek neemt Vincent je mee in zijn keuze voor een nieuw onderwerp.

Vincent gaat buiten wandelen in de hoop dat hij een nieuw onderwerp tegenkomt. Bij alles wat hij tegenkomt vertelt hij wat leerzaams. Zo leer je bijvoorbeeld dat bomen levende wezens zijn en dat ze net zoals mensen groeien. Ook leert Vincent je dat grassprieten leven en simpel, maar sterk zijn.

Uiteindelijk komt Vincent bij een veld met zonnebloemen. Deze groeien naar de zon en staan in volle bloei. Hoe mooi deze ook zijn, Vincent kiest ze niet. Op de grond liggen vertrapte verwelkte bloemen, een perfect onderwerp voor zijn schilderij.

Awater

Een groot pluspunt van dit boek vind ik dat Vincent je leert om verder te kijken dan het perfecte plaatje. Je kunt modellen schilderen, maar het is juist leuk als je iemand schildert waarvan de neus net iets te groot is, of dat de tanden net een tikkeltje te scheef staan.

Sommige beschrijvingen die Vincent gebruikt, zijn een beetje lastig te begrijpen voor kinderen. Zo worden de woorden fier en sereniteit gebruikt. Dit boekje is goed in te zetten voor bijvoorbeeld het thema kunst, of leuk om te lezen als je naar een museum gaat.

In het Noordbrabants Museum is t/m 12 jan. 2020 in het Vincent van Gogh paviljoen Ā de tentoonstelling Van Goghs intimi te zien.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles