Zaterdag, 21 november, 2020

Geschreven door: Tjong-Khing, Thé
Artikel door: Pontororing, Rita

Waar is de taart

Voor ieder een verhaallijn

[Recensie] Een boek van groot formaat en wel 34 x 39, heerlijk om met jonge lezers in te bladeren, te kijken en te zoeken. Een boek zonder tekst waarbij kinderen hun eigen verhaal kunnen bedenken bij de humoristische beelden van Thé Tjong-Khing. Maar toch ook een boek met een eigen verhaal.

Waar is de taart?

Het begint op de cover waar meneer en mevrouw Hond te zien zijn en waar hun taart klaar staat om samen van te genieten. Twee stoeltjes bij de tafel, aanschuiven maar. En als je goed kijkt, dan zijn daar twee ratten te zien die verscholen achter de bomen staan te gluren. Tja, en wat zijn ze van plan? Dat laat zich raden, de titel vertelt het ons al Waar is de taart?

Zoek een dier uit en vertel

Trouw

Er lopen verschillende verhalen door elkaar. Zoek een dier uit en volg op elke bladzijde wat het dier doet. Kinderen kunnen zelf vertellen wat zij zien gebeuren. Het boek zit vol kleine details.

Zoekboek

Naast een vertelboek is Waar is de taart? ook een zoekboek. Achterop de cover staan zoekvragen. Kijk eens naar de vraag “Hoe heeft mevrouw Kat zich bezeerd?” Dit is zo leuk gedaan. In een klein beeld binnen de pagina grote illustratie staat als een soort stilstaand filmpje de situatie uitgelegd. Ook is er opeens een dinosaurus te zien. Het is eveneens leuk om te ontdekken welke dieren afgebeeld staan waarvan een detail te zien is.

Bekroond met een zilveren penseel (2005) en bekroond met de Woutertje Pieterse prijs (2005)

Thé Tjong Khing heeft voor Waar is de taart bovenstaande prijzen gewonnen. De editie van 2020 is de eerste uitgave op dit grote formaat. Een boek zonder tekst dat zo beeldend getekend is dat de fantasie van kinderen sterk geprikkeld wordt. Dat uitlokt tot interactie.

Een fantastisch kijkboek. Een spannend zoekboek. Een ‘open’ vertelboek. En als het boek uit is, komt daar de vraag: “Nog een keer?”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles