"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Waarom moet ik u tegen jou zeggen?

Vrijdag, 15 mei, 2020


Artikel door: Jan Koster

Oordeel niet te snel

[Recensie] Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is het romandebuut van Karin Driegen (1961). Aan de universiteit van Leiden heeft ze kunstgeschiedenis gestudeerd en vervolgens heeft ze in het onderwijs gewerkt. Ze woont nu met haar gezin aan de zuidkust van Engeland. Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van haar grootouders. Het is aan hen opgedragen: “Voor mijn opa die ik nooit gekend heb. Voor mijn oma die ik liefhad.”

Minnie is de hoofdpersoon in Waarom moet ik u tegen jou zeggen? Het grootste deel van dit boek speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een Gronings grensdorp. Minnie is een Duitse immigrante en dat spreekt niet in haar voordeel in die tijd. Ze is getrouwd met Douwe Driest. Hij is een belangrijke schakel in het verzet. Zijn activiteiten vinden uiteraard in het geheim plaats en Minnie weet niet altijd wat hij uitspookt. Als zij op een dag een briefje vindt dat erop kan wijzen dat hij haar ontrouw is dan slaat de jaloezie toe.

In plaats van hem ermee te confronteren gaat ze zijn gangen na. Inderdaad ziet Minnie dat hij in het geheim een koerierster treft, een bekende. Dan komt alles in een stroomversnelling. Douwe wordt opgepakt na te zijn verraden en de koerierster pleegt zelfmoord. En dan staat ze er alleen voor. Pas jaren later komt ze te weten wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Haar achterdocht bleek niet terecht. De spijt daarover klinkt door in de titel als zij aan het eind verzucht dat als ze alles zou kunnen overdoen, dan “zou ik u tegen jou zeggen.”

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een vlot geschreven verhaal. Het taalgebruik is verzorgd en eenvoudig waardoor het gemakkelijk leest. De sfeer van het plattelandsleven in oorlogstijd komt goed over evenals de twijfels en de latere spijt van Minnie.

Boekenkrant

Het is een boek over de moed van de verzetsstrijders, verraad, jaloezie en vergeving. Het belangrijkste thema lijkt echter te zijn dat je vooral niet moet oordelen voordat je het fijne ervan weet. Als Minnie zich dat bijtijds had gerealiseerd dan zou spijt en vergeving niet nodig zijn geweest maar had zij met trots en respect kunnen terugdenken aan de man die zijn leven liet voor een hoger doel.

Eerder verschenen op jkleest.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.