"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wadden De Natuurgids

Maandag, 6 september, 2021

Geschreven door: Ita van Dijk
Artikel door: Evert van der Veen

Ode aan Nederlands mooiste natuurgebied

[Recensie] Het Waddengebied werd in 2017 – terecht – uitgeroepen tot “het mooiste natuurgebied van Nederland”. Iedereen die er wel eens is geweest – en wie heeft niet eens één van de Waddeneilanden bezocht? – zal dat kunnen onderschrijven. Wie nog beter wil begrijpen en waarderen waarom het Waddengebied zo bijzonder is, vindt in dit boek Wadden De Natuurgids een fantastische leidraad want het is echt op de natuurliefhebber gericht.

Het boek biedt eerst informatie over de geologische ontwikkeling van ons land waarin het Waddengebied een belangrijke rol speelt en in het verleden sterk van karakter veranderde. Interessant is de anatomie van een eiland; ook de historische, culturele en economische ontwikkelingen van de eilanden en hun natuurlijke dynamiek komen ter sprake. Evenals op de Veluwe dateert de aanplant van bos uit de 19e eeuw om de verstuiving tegen te gaan. Actuele ontwikkelingen in landbouw en klimaat krijgen ook aandacht. Verder worden flora en fauna uitgebreid, mét kleine foto’s, belicht en zijn er tips wat de beste plekken en jaargetijden zijn om een bepaalde soort te kunnen zien.

De 28 routes hebben betrekking op de eilanden en het vasteland en ze beslaan het grootste deel van het boek (bijna de helft) en deze zijn ook op een app te vinden. Route 21, over de Oosterkwelder van Schiermonnikoog, is de meest natuurlijke en avontuurlijke tocht. De kust van Friesland en Groningen imponeert door zijn leegte en ruimte en roept een gevoel van kleinheid bij je op wanneer je hier komt. De enorme uitgestrektheid van land, water en lucht is gewoon bijzonder voor ons land.

Er worden redenen gegeven om de eilanden te bezoeken maar aardig is ook dat van ieder eiland een ‘nadeel’ wordt genoemd. Zo is dit boek een informatieve en praktische gids voor met name natuurliefhebbers. Ook wordt er verwezen naar allerlei informatiecentra, natuurmusea en worden bijzondere natuuractiviteiten genoemd.

Hereditas Nexus

Wadden De Natuurgids heeft een handzaam formaat waardoor het gemakkelijk is mee te nemen. Door de prettige lay-out, gekleurde kaders en vele kleine illustraties is het aantrekkelijk om te zien en leest het plezierig. Ook actuele uitdagingen krijgen aandacht en recent herstel van natuurlijke waarden wordt in dit boek uiteraard van harte toegejuicht.

Het Wad is het “meest natuurlijke ecosysteem” en werkt als longen die het water in zich opnemen en ook weer uitstoten. Wadden De Natuurgids legt de vinger bij aspecten waar je anders niet op let zoals de kwelder en de wadplaat die essentieel zijn voor flora en fauna. Ook de Waddenkust van Noord-Holland, Friesland en Groningen krijgt aandacht. Al met al is het Waddengebied rijk aan verschillende landschappen en heeft het een bewogen geschiedenis achter de rug, met een permanente strijd tegen het water terwijl datzelfde water ook onmisbaar is.

Het boek is geschreven door Dirk Hilbers en Albert Vliegenhart en Ita van Dijk voerde de eindredactie. Dirk Hilbers is bioloog en docent bio-ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij oprichter van de Stichting Crossbill Guides die mede-uitgever is van de reeks natuurgids waar Wadden De Natuurgids deel van uitmaakt. Hij schreef inmiddels 20 natuurreisgidsen over Europese gebieden. Stichting Crossbill Guides is een non-profit organisatie die publiek bij natuurbescherming wil betrekken en genoemd naar een vogels die een speciaal gevormde bek heeft die hem juist goed van pas komt om prooi te vangen. Albert Vliegenthart werkt bij de Vlinderstichting.

Al met al een compacte, veelzijdige en boeiende gids!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles