Zaterdag, 29 juni, 2019

Geschreven door: Straaten, Harmen van
Recensie door: Pontororing, Rita

Wat rijmt er op stoep?

Rijmen is erg leuk

[Recensie] Op de cover staat de uitnodiging “Rijm je mee?” Met een titel als Wat rijmt er op stoep? is het gemakkelijk te raden op wat voor woorden er gerijmd moet worden. Juist, op vieze worden. Dat zal menige kleuter erg leuk vinden.

Mogelijkheden om te rijmen worden er in dit boek volop aangeboden. Harmen van Straaten laat het jongetje Thomas naar rijmwoorden zoeken. Zijn oma is jarig, het cadeau heeft hij en nu wil hij er nog een rijm bij. Thomas oefent het rijmen op straat en komt in situaties waarbij er met hem mee gerijmd kan worden.

Hij ziet bijvoorbeeld twee vrouwen die gillen. Dan volgt de zin “Allebei hebben ze dikke vette ……Op de volgende pagina staat dan niet het verwachte rijmwoord, maar een heel ander woord. Heel leuk gevonden maar het is niet wat een kleuter verwacht. Dit soort humor is misschien pas te begrijpen door het boekje vaak te lezen.

Dat neemt niet weg dat het een grappig boek is om voor te lezen en mee te rijmen. De illustraties, ook van Harmen van Straaten zijn net zo grappig. De illustraties zijn licht en kleurig, vast aquarelverf gebruikt.

Boekenkrant

Het einde van het boek is verrassend. Een boek om samen te rijmen en te genieten van de mooie tekeningen. En natuurlijk  leuk dat er volop ondeugende woorden geroepen mag worden. Rijmen met dit boekje is heel erg leuk.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles