Zaterdag, 14 december, 2019

Geschreven door: Nozaka, Etsuko
Botan, Yasuyoshi
Artikel door: Pontororing, Rita

Welkom in het Lloyd Hotel

Over een muizenfamilie in het Lloyd Hotel

[Recensie] In een hotel is het goed toeven, zo heeft muis Piep waarschijnlijk gedacht bij het zien van het Lloyd Hotel. Muis Piep is een echte reiziger, hij heeft al heel wat van de wereld gezien. Nu trekt hij in dit hotel. Piep doet zijn uiterste best dit onderkomen tot zijn thuis te maken. Hij maakt kennis met muis Katja, ze trouwen en ze krijgen heel veel kinderen.

En zo begint de geschiedenis van de muizenfamilie in het Llyod Hotel, zoā€™n honderd jaar geleden. Zij zien mensen komen en gaan. Maar op een dag komen er steeds minder mensen. De muizen vragen zich af wat er in de buitenwereld gaande is.

Vanuit het perspectief van de muizenfamilie wordt de geschiedenis van het Lloyd Hotel verteld. Aan het eind van het boek wordt uitgebreider ingegaan op de veranderingen in de loop der tijd van dit hotel. De schrijfster Etsuko Nozaka ziet in de opbouw van het Llyod Hotel een weerspiegeling van de twintigste eeuw. Zij legt uit waarom ze dit verhaal heeft geschreven. Een verhaal met een diepere betekenis.

Nozaka zet zich al dertig jaar in voor het bekendmaken van Nederlandse kinderboeken en de Nederlandse cultuur in Japan. Zij heeft meer dan honderd boeken naar het Japans vertaald waaronder Een opa om nooit te vergeten door Bette Westera en Harmen van Straaten en Een bijzondere dag door Yvonne Jagtenberg. (Bron: persbericht Rubinstein)

Ons Amsterdam

De illustraties van Yasuyoshi Botan zijn kleurrijk. Soms een beetje te druk waardoor de tekeningen gaan overheersen. Op de eerste bladzijden overheerst de kleur geel. Dit geeft een warme sfeer. De kleuren gaan met het verhaal mee en zijn eerst wat rustig en daarna dreigender. Na verloop van tijd krijgt het Hotel een wederopbouw, wat ook te zien is in de illustraties.

Met dit prentenboek vertelt Nozaka de unieke geschiedenis van het Llyod Hotel, zoals op de achterflap te lezen is. Opbouwen van een thuis, het huis uit moeten vluchten, weer opkrabbelen en doorzetten en opnieuw een thuis creĆ«ren. Voor kinderen zal het vooral een verhaal zijn over muis Piep. Aardig boek om voor te lezen.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles