Zaterdag, 4 september, 2021

Geschreven door: Haak, Monica
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Voor verdriet heeft niemand tijd

What am I supposed to do when the best part of me was always you?

[Recensie] Liv en Emerald zijn twee tienermeisjes die elk een groot verlies hebben geleden. Ze ontmoeten elkaar als Liv naar de andere kant van het land verhuist en naar een nieuwe school gaat. Liv schuift bij Emerald aan tafel in de kantine, omdat ze alleen zit en omdat ze prachtig aan het tekenen is: een huilend paard. Voor ze het weet flapt ze eruit dat haar vader is overleden, dat dat heftig voor haar is geweest maar dat ze ervoor in therapie is geweest. Dat is het begin van hun vriendschap waarin ze steeds dichter naar elkaar toe groeien. Liv gaat daarbij steeds meer twijfelen over het soort gevoelens dat zij voor Emerald heeft.  

Maar ook Emerald draagt verdriet met zich mee. Haar zusje Ruby is overleden en ze mist haar ontzettend. Om met haar verdriet om te gaan schrijft ze een blog over depressiviteit en bespreekt daarin allerlei onderwerpen, levensverhalen en zelfmoordtips. Ze doet ook aan zelfpijniging. Het is niet gemakkelijk dat geheim te houden. Ze moet steeds oppassen dat anderen de littekens op haar onderarmen niet zien. Liv merkt het toch, zonder dat Emerald het weet.

Wanneer Emerald een zelfmoordpoging doet, is Liv ten einde raad. Zal het Emerald lukken de weg terug te vinden en wat heeft ze daarvoor nodig?

Het boek bevat gevoelige inhoud over depressie en zelfpijniging bij jongeren. Achterin het boek staat informatie over hulp, wanneer je gevoelig bent hiervoor.

Technisch Weekblad

Ik vond Voor verdriet heeft niemand tijd een heftig boek. Het beschrijft op hele verdichte wijze het verdriet van de twee meisjes en maakt hun eenzaamheid tastbaar. Maar het laat ook zien hoe belangrijk echte vriendschap is om door depressiviteit heen te breken en nieuwe wegen te openen, ook al worden die niet meteen zichtbaar. Een boek dat je aangrijpt. Het werd naar mijn idee met veel liefde geschreven.

De auteur

Monica Haak is in het dagelijks leven orthopedagoog. Ze onderzoekt in het basisonderwijs kinderen met leer- en sociaal-emotionele problematiek. Ze behandelt ook dyslexie. Voor verdriet heeft niemand tijd is haar debuut.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem bij 113 Zelfmoordpreventie: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.