Zaterdag, 2 februari, 2019

Geschreven door: Cohen, Laurie
Recensie door: Friso, Jaap

Windje

Olifant Jan kan zich niet meer inhouden

[Recensie] Niks leuker voor kleuters dan lachen om scheten. Met het prentenboek¬†Windje¬†is succes dan ook op voorhand al verzekerd. Olifant Jan is doodsbang dat hij een windje moet laten en daarbij zo‚Äôn beetje de hele wereld om zeep zal helpen. In gedachten beleeft hij wat er kan gebeuren en dat is niet misselijk. Als hij nu een scheet zou laten “dan spat de aarde waarschijnlijk in duizenden stukjes uiteen”. Toch voelt hij er √©√©n aankomen en wordt hij langzaam rood en paars maar als ie het dan niet meer kan houden, valt de schade alleszins mee. Dan trippelt er een miniscuul miertje voorbij en u kunt vast wel raden welke impact zijn scheetje heeft.

Een eenvoudig ideetje is door de Franse makers Laurie Cohen en Nicolas Gouny omgezet in een geestig prentenboek voor de allerkleinsten. Mede door de treffende vertaling van Edward van de Vendel is¬†Windje¬†een heerlijk voorleesboek, waarbij de spanning¬†subtiel kracht wordt opgevoerd. Als Olifant Jan zijn scheet¬†voelt ontsnappen: ‚Äėo, wereld, sorry, dag!‚Äô, Hoe je in je hoofd iets steeds erger maakt, tot het allerergste, los van de werkelijkheid.

In de sjabloonachtige tekeningen, met veel ronde vormen, is die ontwikkeling mooi aangezet, vooral door de plaatsing van de ogen van de olifant. Van nadenkend en bezorgd tot angst en pure paniek. En vervolgens enorme opluchting waarna er toch nog iets gebeurt dat alles op zijn kop zet. Het zit hem dus niet zozeer in hoe groot of klein je bent.

Een aanrader voor de allerkleinsten, die er waarschijnlijk geen genoeg van zullen krijgen. Typisch zo‚Äôn ‚Äėnog een keer‚Äô-boek.

Dans Magazine

Eerder verschenen op Jaapleest