Zaterdag, 28 december, 2019

Geschreven door: Akveld, Joukje
Oral, Feridun
Artikel door: Alem, Katelijne van

Wintervrienden

ā€œZolang de bomen vol zitten met herfstbladeren komt het eekhoorntje elke dagā€

De auteur

[Recensie] Joukje Akveld is schrijver en journalist. Ze is geboren in 1974. Ze heeft in een aantal tijdschriften gepubliceerd. Haar boeken worden vertaald in vele landen en hebben verschillende prijzen en nominaties gekregen. Ook vertaalt ze prentenboeken, waaronder Wintervrienden. Dit boek heeft ze uit het Duits vertaald.

De illustrator

Feridun Oral is geboren in 1961 en komt uit Turkije. Zijn tekenstijl is schilderachtig en heeft vaak vele klassieke elementen in zich zitten. Zijn illustraties zijn sinds 1986 te zien in vele nationale en internationale biƫnnales en tentoonstellingen. In Istanbul heeft hij een atelier.

Boekenkrant

Verhaal

Kater Loetje woont met zijn baasje in een huis in het bos. Ze zijn dikke vrienden, maar een beetje saai is het wel, zo alleen met zijn tweetjes.
Dan verschijnt op een dag een eekhoorntje in de tuin. De twee dieren raken bevriend en spelen elke dag met elkaar. Maar als de winter aanbreekt komt het eekhoorntje ineens niet meer langsā€¦
Loetje besluit zijn vriend te gaan zoeken en stapt voor het eerst in zijn leven de sneeuw in.

Winter

Loetje de Kater loopt door de sneeuw. Eerst zie je nog de afdrukken van zijn pootjes, maar door de sneeuwval zijn deze later verdwenen. Heb jij al door de sneeuw gelopen en als je om je heen kijkt, zie je dan ook afdrukken staan? Misschien kun je raden van welke dieren ze zijn!

Vrienden

Loetje voelt zich wat eenzaam en is heel blij als hij zijn vriendje de eekhoorn leert kennen. Later maakt hij nog meer vrienden in het bos. Toch merkt hij dan hoe fijn zijn thuis is en hoe graag hij naar zijn baasje Walter terug gaat. Wie zijn jouw vrienden en wat doe je graag met hen samen?

Vormgeving

Wat een lief boek, de uitstraling is mooi winters. Door de illustraties krijg je zin om zelf rond te lopen in de sneeuw. En wanneer kater Loetje weer thuis is, kun je het knapperende haardvuur bijna zelf voelen! De tekenstijl is sfeervol en vriendelijk, de natuurillustraties zijn zeer waarheidsgetrouw getekend. Het straalt een klassieke en schilderachtige stijl uit. De tekst is prima voor te lezen en zelf te lezen, ook kun je het verhaal opdelen in kleine stukjes.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles